10 misterija o Bermudskom trouglu koje niko ne može objasniti

Bermudski trougao je jedan od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i vražjim trouglom, a smješten je na sjevernom dijelu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika.

1. U Bermudskom trouglu u zadnjih sto godina izgubljeno je barem hiljadu života. U prosjeku svake godine na ovom području, kojem je ime nadjenuo Vincent Gaddis u članku iz 1964. godine, nestane četiri letjelice i dvadesetak brodova.

2. Za nestanak letjelica i brodova “optuženi su” napadi izvanzemaljskih bića, prisutnost izgubljene Atlantide na morskom dnu kao i plina metana. Mnogi vjeruju da su misteriozni nestanci proizvod vrtloga do kojeg dolazi zbog miješanja tople i hladne morske struje na ovom području.

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofor Kolumbo. U svom dnevniku 8. oktobra 1492. godine napisao je kako je na ovome području brodski kompas prestao raditi, a tri dana kasnije opazio je i vatrenu kuglu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na sjevernom dijelu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. No, njegove granice nisu fiksne pa se neobični događaji zbivaju i izvan tih okvira.

5. Unutar Bermudskog trougla, odnosno na otoku Andros američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procjenu podmorja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center) gdje američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavjere vjeruju da je ovo zapravo nautičko Područje 51.

6. U Bermudskom trouglu ljudi su iskusili takozvanu “elektronsku maglu”. Pilot Bruce Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Miamiju otprilike pola sata kasnije.

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letjelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera Avengera američke vojske s 14 članova posade poletjeli su iz Fort Lauderdalea u Floridi do otočića Biminija. 90 minuta od polijetanja, operateri su dobili signal da kompas u letjelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena sva komunikacija. Letjelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spašavanja.

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sjever Zemlje. No, Bermudski trougao je jedno od rijetkih mjesta gdje je situacija obrnuta, što stvara pomutnju za mnoge brodove i letjelice unutar ovoga područja.

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru zbila se u martu 1918. godine kada je nestao teretni brod USS Cyclops dug 165 metara na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10.000 tona mangana. Brod je potonuo negdje između Barbadosa i zaljeva Chesapeake, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudba zadesila je dva sestrinska broda 1941. godine koji su prolazili sličnom rutom.

10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letjelica. U Tihom okeanu, uz obale Japana, nalazi se Zmajev trougao(poznatiji još i kao Vražje more), u kojem je tokom dvije godine u pedesetim godinama prošlog stoljeća nestalo sedamstotinjak moreplovaca zbog čega je područje proglašeno ratnom zonom.

Related posts