Zveckanje oružjem na granici BiH: Ovako je izgledala antiteroristička vježba Srbije i Republike Srpske

Ovu vježbu mnogi su ocjenili kao podrivanje teritoraijalnog integriteta BiH. Ali i nazivali je zveckanjem oružja na granici

Vježba specijalnih jednica MUP-a RS i Srbije održana je danas na graničnom prelazu Trbušnica kod Loznice.
Vježbi su prisustvovali predsjednici RS i Srbije Milorad Dodik i Tomislav Nikolić, te predstavnici vlada. U vježbi je učestvovalo oko 200 policijskih pripadnika.
Pored toga, vježba pod nazivom “Drina 2016” održana uz pomoć 50 vozila, pet letjelica i pet plovila s ciljem demonstracije spremnosti na antiterorističke akcije.
– Ovdje su pripadnici specijalnih jedinica MUP-ova RS i Srbije pokazali da uspješno sarađuju, kako se potpuno razumiju, kako se dopunjuju. Kako ne postoji zadatak koji zajednički ne možemo da riješimo, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
Samu vježbu, gledalo je oko 10 hiljada ljudi. I Nikolić i Dodik poručili su da je borba protiv terorizma jedan od prioriteta. Kažu pripadnici policija pokazali su snagu i obučenost u borbi protiv terorizma i spremnost da odgovore na sve bezbjednosne izazove.
Milorad Dodik, predsjednik RS : I RS i Srbija imaju osposobljene strukture spremne da uzvrate bilo kakav udarac našem poretku, a naša zajednička akcija je pokazala da ne može da bude ni granica, jer ni terorizam nema granica.
Nakon najave ove vježbe u javnosti se pojavila polemika. Nije bilo sigurno da li se takva vježba smije izvoditi na tom prostoru zbog blizine državne granice. Čekalo se odobrenje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da se ona može održati. Na kraju se ispostavilo da takva dozvola nije potrebna.
– Današnja vježba je potvrdila, da ne samo rijeka Drina, ni jedna rijeka, ni jedno more, okean, ne smije da granica za borbu protiv terorizma, izjavio je Nikolić
U antiterorističkoj vježbi na granici Srbije i BiH nije učestvovala GP BIH. Ovu vježbu mnogi su ocjenili kao podrivanje teritoraijalnog integriteta BiH. Ali i nazivali je zveckanjem oružja na granici.

A kako je izgledala ova antiterosristička vježbam pogledajte u prilogu TV1…

Related posts