Znate li ko je Enes Selimović iz bihaćkog naselja Pokoj? Pogledajte…

Možda vam ime Enes Selimović ne zvuči poznato, ali je svakako momak vrijedan pažnje, vrijedan pohvale i lijep primjer da se predanim i konstantim radom mogu dostići zacrtani ciljevi.

To je onaj momak kojeg ćete svakodnevno, bez obzira na vremenske uvjete, vidjeti u Pokoju pored pruge kako skakuće po šipkama. To onaj momak koji kojeg možda svijet Street workout-a poznaje više nego mi, njegovi sugrađani. To je onaj Youtuber koji ima nekoliko miliona pregleda na svom kanalu i od kojeg zaradi neki novac. To je isti onaj momak koji je sa porodicom i prijateljima uspio napraviti Street workout poligon u bihaćkom naselju Pokoj i isti onaj momak koji je uspio animirati još masu mladih ljudi i popularizirati zdrav način života prije svega, te neobičan sport kojim se bavi.

Street workout je sport kojim se raznom kombinacijom vježbi na “šipkama”, vlasitim tijelom i težinom, te akrobatskim elementima kakve možemo vidjeti na gimnastičkim takmičenjima i u cirkusu, radi na povećanju statične i dinamične snage, ekspozivnosti, koordinacije i izdržljivosti.

Izuzetno zahtjevan sport, koji se svoju ekspaziju u svijetu doživio tek prije nekoliko godina. Za njega je dovoljno tek nekoliko sprava – “šipki” koje liče na gimnastičko vratilo i razboj. Trenira se isključivo na otvorenom prostoru, težinom vlasitog tijela, a ljubitelji ovog sporta ne mare za vremenske uslove.

Enes je svoj prvi doticaj sa nekonvencionalnim sportovima imao prije 5-6 godina u Klubu akrobatike i break dance-a “Kodokan” Bihać, gdje je trenirao Parkur i Triking. Nekoliko godina kasnije u želji za nadmašivanjem svojih spobnosti pronašao se u tada novom Street workout-u.

Pošto je imao neko iskustvo u obradi video materijla, odlučio je svoje treninge s vremena na vrijeme snimati i postaljvati na Youtube. Najveći bum imao je njegov motivacijoni video pod nazivom “2 Years Calisthenics Transformation (Street workout) Motivation” koji prikazuje transformaciju tijela i naprdak prilikom dvogodišnjeg vježbanja ovog sporta.

Enes danas ima oko 30 hiljada sljedbenika i može se reći da je i jedan od rijetkih profesionalni Youtubera na našim prostorima. Osim što prokosi fizici pokazuje da se predanim radom i trudom može doći do željenih razultata i biti neko ko svojim “skillom” može biti u svijetskom rangu.

Najmanje što možemo uraditi kao njegovi sugrađani jeste podržati ga tako što ćemo se preplatiti na njegov kanal, ništa nas ne košta, a njemu će svakako puno značiti.

abc.ba

Related posts