Znakovi koji upozoravaju da ste dehidrirali: Loše raspoloženje, grčevi, zamagljen vid

Tokom vrelih dana voda iz tijela isparava vrlo brzo, pa je važno uvijek imati flašicu tekućine pored sebe, te stvoriti naviku stalnog pijuckanja vode.

Ovih dana i našu zemlju pogađa val vrućina, pa se živa u termometru, u pojedinim gradovima BiH, penje i do 38 stepeni. Tokom vrelih dana voda iz tijela isparava vrlo brzo, pa je važno uvijek imati flašicu tekućine pored sebe, te stvoriti naviku stalnog pijuckanja po nekoliko gutljaja. Mnogi vrlo često ne piju vodu sve dok ne osjete žeđ, što je pogrešno.

Ljekari napominju osam znakova koje tijelo šalje pokušavajući nas upozoriti da hitno popijemo tekućinu. Ovo su signali za koje vjerovatno niste mislili kako imaju mnogo veze s dehidracijom.

1. Loše ste raspoloženi – ljudi su skloni promjenama raspoloženja kada su dehidrirani, razdražljivi su, umorni i neraspoloženi.

2. Zadah – ako je tijelo dehidrirano, ono proizvodi manje sline, što uzrokuje bujanje bakterija u ustima.

3. Grčevi – ako je vani vruće, a mišići ne dobijaju dovoljno vode, pojavljuju se grčevi.

4. Žudite za slatkišima – nagla i neobjašnjiva želja za slatkišima može biti znak kako tijelo nema dovoljno tekućine. Ono tada ima poteškoća s proizvodnjom glikogena, a to vodi želji za slatkim.

5. Nemate snage vježbati – iako se radi o vježbama koje prakticirate već neko vrijeme, odjednom nemate snage uraditi ih do kraja. To se događa zato što dehidracija snižava pritisak, a srce radi otežano.

6. Koža je suha i manje elastična – suha koža je očiti znak da trebate piti više vode. Napravite test – uštinite se i pogledajte koliko vremena će koži trebati da poprimi prvobitni izgled. Ako to ide sporije, vjerovatno ste dehidrirani.

7. Zamagljen vid i suhe oči – to se može dogoditi, a tad što prije popijte vodu i ne sjedajte za volan dok se vid ne normalizira.

8. Ne možete plakati – ako vrlo malo suza izlazi dok plačete, to bi mogao biti dobar znak da tijelu nedostaje tekućine, piše Country Living.

(Faktor.ba)

Related posts