Značajno porastao broj turista u USK

Kako je ljetna sezona pri kraju, već postoje određeni podaci o broju turista koji su prethodnih mjeseci posjetili USK. Ti podaci pokazuju da je njihov broj u porastu, a najinteresantnija destinacija i ovog ljeta bio je Bihać i Nacionalni park „Una“, kao najbrži rastući nacionalni park u regiji, kojeg su od nedavno počeli posjećivati i turisti iz azijskih zemalja.

Broj posjeta Nacionalnom parku Una prešao je cifru od 50.000, što je za 20 posto više u odnosu na ukupni broj turista u cijeloj prošloj godini. U Nacionalnom parku „Una“ vode evidenciju o broju posjeta koju baziraju na broju prodanih ulaznica u Nacionalni park, kojeg najviše posjećuju građani BiH i regiona, te arapskih zemalja, a bilježe i sve veći broj turista iz azijskih zemalja.

Kako je Nacionalni park još uvijek u razvoju, velike poteškoće brojnim posjetama turista predstavlja putna komunikacija. Kao prioritet koji se treba završiti, kako ističe Mulić je putna infrastruktura, 21 kilometar ceste do Štrbačkog buka, zatim regionalni put do Martinbroda, kao i pristup srednjovjekovnim gradovima Ostrovica i Havala u Kulen-Vakufu.

Uprkos problemu putne komunikacije, Nacionalni park „Una“ postao je zanimljiva turistička destinacija, što potvrđuju i podaci da u četiri ljetna mjeseca u Bihaću i okolici nema slobodnih kreveta.

Stvaran broj posjeta turista ne može se utvrditi. Kao razlog tome u Turističkoj zajednici USK kazu kako je i dalje najveći problem postojanja tzv. sive ekonomije.

Ovi problemi u TZ „USK“ bili su motiv više da nova Vlada USK kao i njeno resorno ministarstvo privrede pristupe izradi novog Zakona o turističkoj djelatnosti i organizaciji turističkih zajednica koji bi kroz sistemska rješenja doprinio bržem i boljem razvoju turizma na našem području. Ovaj zakon dobio je saglasnost Vlade USK, te je upućen u skupštinsku proceduru.

rtvusk.ba

Related posts