Zimi se mobitel zaledi u džepu: Upoznajte najhladnije selo na svijetu

U republici Jakutskoj, na dalekom istoku nalazi se selo Ojmjakon u kojem temperature zimi dosežu do -60 stepeni Celzijusa, a ljetne temperature su oko 30 stepeni. Riječ je o najhladnijem stalno naseljenom mjestu na svijetu.

Ono što obraduje stanovnike ovog sela zimi jeste rast temperature, a to je posebna radost za djecu. Moći će ići u školu bez hrpe odjeće na sebi, te će moći lakše da dišu. Bit će, naime, “samo” -35 stepeni Celzijusa.

Ojmjakon se nalazi u istočnom dijelu Sibira, na obali rijeke Indigirke i pripada republici Jakutskoj od čijeg je glavnog grada udaljen čitavih 21 sat vožnje automobilom.

Riječ je o najhladnijem stalno naseljenom mjestu na svijetu, s najnižom izmjerenom temperaturom od nevjerojatnih -71,2 stepena Celzijusa, navodi The Weather Channel.

Stanovništvo najhladnijeg naseljenog mjesta na svijetu uglavnom se hrani mesom, kako zbog njegovih visokih kaloričnih vrijednosti, tako i zbog problema s transportom svježeg voća i povrća.

Korištenje mobitela zimi je gotovo nemoguće, jer se uređaji redovno smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju grijane garaže automobile ne gase preko noći, jer ih ujutro ne bi mogli upaliti.

(Faktor.ba)

Related posts