Zenica: Ratnom vojnom invalidu Nedžadu Muharemoviću prijeti deložacija iz kupljenog stana

Ratni vojni invalid Nedžad Muharemović prije 13 godina kupio je stan u kojem danas živi, a 29. augusta naređena mu je deložacija. Iako je papirologija o prijenosu vlasništva stana legalno završena, Muharemović ne zna šta će se dogoditi sa njim i njegovom porodicom.

Služba za opću upravu i stambene poslove općine Zenica je ustanovila da Nedžadu Muharemoviću od 2. decembra 2013. godine prestaje pravo na korištenje stana zbog čega mu je za 29. august najavljena deložacija. U razgovoru za Klix.ba Muharemović je kazao da ne zna iz kojih razloga je donesena ova odluka.

“Kao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dobio sam stan u Sarajevu, u naselju Grbavica, u kojem je stanovao vojnik OS BiH iz Sapne koji je protjeran sa svog ognjišta i sve mu je do temelja srušeno i popaljeno zbog čega ga nisam mogao istjerati jer sam i sam protjeran iz Vozuće. U Zenici sam stanovao u stanu koji mi je dodijelila općina kao privremeno rješenje, a 2002. godine sam dobio deložaciju kada smo supruga i ja odlučili da podignemo kredit i kupimo stan”, počinje svoju priču Nedžad.

Nakon što su digli kredit i kupili stan od Mahida Haseljića koji je za razliku od sadašnjeg potražioca stana Nermina Prgude imao rješenje o vlasništvu, smatrali su da su noćne more sa deložacijama završene te da ih više niko ne može deložirati iz stana. Nakon kupovine stana koji je imao sve legalne papire i rješenje 1/2, stan je postao njihovo vlasništvo 1/1 uz zemljišno-knjižni izvadak od općine Zenica.

“Stan je bio kadrovski od Željezare i na njemu nije bilo stanarskog prava. Inžinjer koji je u njemu stanovao Nermin Prguda je bio kadar Željezare, a 21. jula 1997. godine samovoljno je izašao iz njega jer je dobio stan u Travničkoj ulici. Kada je istjeran iz navedenog stana zbog povrata onda je kupio stan u Blatuši. Problem nastaje kada on traži nazad stan u kojem ja živim. Prvostepeni i drugostepeni sud je dva ili tri put presuđivao u moju korist, odnosno korist Vahida od kojeg sam kupio stan, ali žalbom Vrhovnom sudu, 2008. godine slučaj se vraća na prvostepeni sud koji ponovo presuđuje u moju korist, a Kantonalni sud vraća ponovo na prvostepeni sud gdje traži da se postupi kako treba i presuđuje u korist žalbenog”, dodaje Muharemović.

Podršku Muharemoviću dale su brojne boračke organizacije, a on se nada da će pravda na kraju pobijediti.

“Pitam se da li sam ispravno postupao svo ovo vrijeme kada od države nisam tražio ništa? Mislim da jesam i ne kajem se. Smatram da sam se borio za pravnu državu i da će na kraju pravda pobijediti”, zaključio je Muharemović.

Sudbina ratnog vojnog invalida i penzionisanog majora OS BiH kao i njegove supruge i djece koji su uspješni studenti na Medicinskom fakultetu u Tuzli još nije poznata, ali se nadaju da će općinske nadležne službe pravedno reagovati i da do deložacije 29. augusta neće doći.

Related posts