Zbog nedostatka sredstava prekinuti radovi na boračkoj zgradi u Bihaću

Kada će boračka zgrada u Bihaću biti završena više niko ne može ili ne želi predviđati. U toku ljeta ubrzani radovi su opet stali , a razlog, po već godinama ustaljenoj priči, je nedostatak novca. Čekalo se na prodaju poslovnih prostora , međutim po tom osnovu do danas Stanoupravi Grada Bihaća kao nosiocu investicione aktivnosti izgradnje zgrade, nije uplaćena ni jedna konvertibilna marka. Stanari tvrde da su poslovni prostori prodani još prošle godine, a u gradskoj upravi šute o tome.

Sedam godina je prošlo, otkako je potpisan ugovor za izgradnju zgrade za boračku populaciju u Bihaću, a ona nije završena. Rok za izgradnju je bio godinu dana. Od tada su se često pominjali novi rokovi i nova obećanja , koja su uglavnom padala u vodu. Podsjetimo, ugovorena vrijednost radova po početnom ugovoru iznosila je 4.5 miliona maraka. U aprilu 2011. godine napravljen je aneks ugovora, a ukupna ugovorena vrijednost radova, nakon toga povećana je na skoro 5 miliona maraka. U Stanoupravi kažu da je do sada izvođaću uplaćeno 3.950.000 KM . Civilna zaštita je za atomsko sklonište uplatila 479.000 KM. Uz troškove zemljišta, rente i ostale naknade, kažu ta investicija je do sad prešla 4.5 miliona maraka. Zbog nedostatka sredstava Gradsko vijeće Bihaća odlučilo je da se od prodaje poslovnih prostora u ovoj zgradi nastavi finansiranje gradnje, što nije ispoštovano.

Gdje su završila sredstva od ovih prodaja u gradskoj upravi nismo dobili odgovor. Protiv stanara koji su uselili u blok STO 1 ove zgrade, a nisu izmirili preostala dugovanja podnesene su tužbe, a troškovi za takse plaćaju se iz sredstava investicije. Kupci stanova iz nezavršenog dijela zgrade, smatraju to nedopustivim, te traže odgovornost onih, koji su im ključeve uručili bez izmirenja dugovanja, te da oni snose sudske troškove. Stanari ne poriču dugovanja, ali tvrde da nije izvršen tehnički prijem zgrade, jer objekat nije završen.

Zbog nedostatka novca, po ko zna koji put, radovi na zgradi su ponovo prekinuti. Na prva tri sprata razvedena je struja, voda i grijanje i urađena fasada, i tu se stalo, jer za završetak radova nedostaje oko 900.000 KM , tvrdi direktor Stanouprave. Optimizma među stanarima da će jednom njihovim mukama doći kraj sve je manje. Kažu na ovom objektu će imati dosta toga da rade istražni organi. I dok jedni tvrde da je planirana građavinska vrijednost objekta i metra kvadratnog stambenog prostora nerealna, potražili smo i mišljenje stručnjaka koji je radio vještačenje prije 6 godina.

Uz sva ostala davanja za komunalije, rentu i slično procjenjena prometna vrijednost iznosila je 10 miliona 176 hiljada maraka.

Da li će se viši nivoi vlasti uključiti u rješavanje ovog pitanja neizvjesno je, s obzirom da je do sada Vlada USK uložila više od 800.000 KM, ipak resorni ministar kaže da će učiniti sve da do toga dođe.

rtvusk.ba

Related posts