Zbog jeftinog goriva, mesa i cigareta: Sve više građana Hrvatske kupuje u BiH

Zbog rasta cijena goriva koje se polako primiču granici od deset kuna po litri (2,58 KM), sve više hrvatskih građana, posebno onih koji žive na pograničnim područjima, spremnike automobila puni u BiH. Tako su stanovnici doline Neretve već godinama redovni posjetioci benzinskih pumpi s druge strane granice. Osim goriva preko granice se kupuju i znatno jeftinije cigarete, piše Slobodna Dalmacija.

Mnogi u kupovinu u Hercegovinu stižu preko graničnog prijelaza Bijača Mnogi u kupovinu u Hercegovinu stižu preko graničnog prijelaza Bijača

Vođeni nižom cijenom i značajnom uštedom, za kupovinu u Hercegovini odlučuju se i oni koji do sada tamo nisu išli po gorivo zbog straha da je možda lošije kvalitete. Kako piše Slobodna Dalmacija, u BiH se primjenjuju niži standardi kvalitete, pa pojedine vrste derivata sadržavaju veće količine sumpora od istih takvih kupljenih u Hrvatskoj. Međutim, niža cijena ruši sve barijere, pa se tako, primjerice, na punom spremniku goriva ulivenom na drugoj strani granice sada može uštedjeti i do 83 kune (21,45 KM), što nije malen iznos u vremenu sveopće besparice kada se svaka kuna važe.

Prema računici hrvatskog lista, najtraženiji eurosuper 95 u BiH košta 2,01 KM, dok je u Hrvatskoj 9,70 kuna, što je oko 2,51 KM. Eurosuper plus 98 u Hercegovini je 2,05 KM, dok je u Hrvatskoj 9,98 kuna, odnosno 2,60 KM. Međutim, nešto manja je razlika na dizelu, koji u Hercegovini iznosi 1,96 KM, dok je njegova cijena na Ininim benzinskim pumpama u Hrvatskoj 8,90 kuna, odnosno 2,30 KM. Tako je računica jednostavna, a novčana ušteda po litri goriva dovoljan je razlog da sve više vozača iz Dalmacije spremnik automobila puni u BiH.

Iako na benzinskim bumpama s hercegovačke strane granice nema gužvi, njihove blagajne bilježe značajnije povećanje prometa.

Zbog jeftinijeg goriva u BiH, ponovno je počeo trend odlaska u šoping preko granice, u Hercegovinu. Osim goriva, kupuju se i sir, meso, suhomesnati proizvodi te roba široke potrošnje, jer kupovina preko granice se itekako isplati posebno kada su u pitanju veći iznosi, zbog povrata PDV-a na granici.

Ipak, najviše se kupuju benzin i cigarete, koje su s prvim danom nove godine poskupjele u hercegovačkim prodavnicama za prosječno jednu kunu po kutiji (0,25 feninga), a kako najavljuju iz Federalnog ministarstva trgovine, uskoro slijedi i povećanje cijene goriva. Bez obzira na to što će gorivo poskupjeti, cijena će opet biti niža nego u Hrvatskoj, što je dovoljan razlog da Dalmatinci spremnik svojeg automobila pune preko granice.

Related posts