Zbog čega ne treba jesti poslije 19 sati?

Stručnjaci kažu da ne treba jesti posle 19 sati i objašnjavaju zašto kasna večera može biti opasna po zdravlje.

Kardiolozi savjetuju da odrasle osobe ne bi trebalo da jedu posle 19 sati, ili bar dva sata prije spavanja.

Rezultati sprovedene studije, u kojoj je učestvovalo 720 ljudi, prosječne starosti od 53 godine koji imaju visok pritisak, pokazali su da je onima koji su jeli dva sata prije spavanja pritisak ostao visok.

Stručnjaci smatraju da je razlog tome to što hrana dovodi do naleta hormona stresa u trenucima kada bi tijelo trebalo da počne da se opušta, piše Daily Mail.

Ljudi koji imaju visok pritisak više su izloženi srčanim bolestima, a ako im se pritisak ne spusti tokom noći (kako normalno funkcioniše ljudski organizam), rizik se povećava. Oni koji pritom imaju naviku da jedu kasno, tri puta više su izloženi riziku, navode istraživači.

Ljekarka Ebru Özpelit, koja se bavila ovim istraživanjem kaže: “Kasni obroci podižu pritisak, koji bi trebalo da se spusti za 10 posto tokom spavanja.“

Ona savjetuje da bi i oni koji nemaju problema sa pritiskom trebalo da budu pažljivi jer, kako kaže, način na koji jedemo je isto tako važan kao i hrana koju jedemo.

“Doručak i ručak su važni, ali večera ne smije da bude u vremenu nakon 19 sati“, savjetuje doktorka.

Prethodna istraživanja su pokazala da rana večera smanjuje rizik od raka dojki, niskog šećera u krvi i pomaže u sagorijevanju kalorija.

Stručnjaci misle da je razlog tome to što je ljudski organizam navikao na više aktivnosti tokom dana, a na spavanje tokom noći, tako da mu je više energije i hrane potrebno dok ne padne mrak.

Related posts