Zatvorenik Semir nudi bubreg Ivanu Klasniću

Vijest da bivšem hrvatskom reprezentativcu Ivanu Klasniću hitno treba nova transplantacija bubrega odjeknula je Hrvatskom, a činjenica da njegov idol ima vrlo teške zdravstvene probleme pogodila je Dubrovčanina Semira Đonke.

Odlučan u namjeri da donira svoj bubreg, ako bude kompatibilan s Klasnićem, javio se na sve adrese koje bi ga mogle spojiti s nogometašem. I to ne bi bila neobična priča, jer on nije prvi koji je ponudio organ Klasniću, da njegovo pismo nije stiglo iz kaznionice u Lepoglavi. Đonko je, naime, zbog krađa i prevara osuđen na zatvorsku kaznu i još četiri godine provest će iza rešetaka, piše Jutarnji.

Svoj naum rukom je ispisao i preko advokata Milka Križanovića uputio hrvatskim liječnicima.

– Prvo da naglasim da Đonko nema nikakve skrivene namjere. Zakon o pomilovanjima je reguliran i jedan od uvjeta nikako nije milosrdni čin. Stoga nemojmo tražiti skrivene namjere. On nije osuđen na 20 godina pa lovi u mutnom. Radi se o čovjeku koji će vrlo vjerovatno uskoro biti pušten na slobodu – kaže Križanović. Pojašnjava da će nakon odsluženja trećine kazne tražiti uvjetno puštanje, i to će mu vrlo vjerovatno biti odobreno jer u našem sustavu rijetko ko odsluži kaznu do kraja.

– Đonko je na izvršavanju zatvorske kazne u Lepoglavi. Prije mjesec dana pisao mi je pisma namjere i ja sam ih proslijedio na referentne adrese. Naravno da se prvo treba procijeniti koliko je to izvedivo s obzirom na njegovo zdravstveno stanje – kaže odvjetnik i dodaje da je osuđeni Đonko u naboljoj životnoj dobi te je zdrav i voljan pomoći.

– Sada je samo pitanje hoće li Klasnić i njegova porodica to prihvatiti. Onda se treba uključiti ljekarski tim kako bi se napravile sve analize. No čini mi se da ga niko ne doživljava dovoljno ozbiljno iako je u toj svojoj namjeri častan i vrlo ozbiljan – pojašnjava odvjetnik. Njegovi motivi su, kaže, isključivo da pomogne čovjeku jer je on njegov obožavatelj.

Đonko je, kaže Križanović, iza rešetaka jer je počinio kaznena djela prevare u kartičnom poslovanju te tvrdi da nije riječ o krvnim deliktima niti oružanim pljačkama.

– On je u zatvoru zbog svojih djela, ali ne bi se trebalo negativno gledati na njegov humani čin. Nije da nudi krv, riječ je o ljudskom organu – kaže Križanović.

Ivan Klasnić nije bio raspoložen za davanje bilo kakvog komentara u vezi s mogućim donorom.

– To ne ide tako. Ne preko novina. Ne trebate se vi time baviti. Neka se meni jave – poručio je Klasnić.

Inače, Klasnić se našao u ozbiljnim problemima pred kraj ljeta, kada mu je presađeni bubreg počeo otkazivati, zbog čega mora tri puta sedmično na dijalizu.

Related posts