Zatvorenici u KPZ Zenica pozitivni na narkotike: Dvojica zatvorskih policajaca umiješana u šverc droge?!

Redakciji „Dnevnog avaza“ obratio se pismom jedan od zatvorenika Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Zenici tvrdeći da je više od stotinu zatvorenika prilikom posljednjeg testiranja bilo pozitivno na narkotike, kao i da je kod nekoliko njih pronađena određena količina opojnih sredstava. Neimenovani zatvorenik tvrdi i da su dvojica zatvorskih stražara pod istragom te da su suspendirani.

O ovim ozbiljnim optužbama pokušali smo razgovarati s prvim čovjekom KPZ-a Zenica Hidajetom Jabandžićem. Međutim, direktor zatvora nije odgovarao na naše upite i pozive, odnosno jesu li ove optužbe tačne i jesu li zatvorski čuvari uistinu umiješani u šverc droge do zatvorenika.

Kako smo saznali od medicinskog osoblja koje vrši testiranje zatvorenika, uz uvjet anonimnosti, dobili smo potvrdu da je u posljednje vrijeme zabilježen izvjestan broj slučajeva u kojima su zatvorenici bili pozitivni na narkotike.

Međutim, zbog osjetljivosti slučaja niko ne želi razgovarati o ovome, ali javna je tajna da postoje kanali kojima određeni zatvorenici uživaju sve moguće privilegije.
Ovoj konstataciji u prilog ide i podatak da je Zijad Turković (pravomoćno osuđen na 40 godina robije) nesmetano došao u posjed mobitela s kojeg je slao nekoliko prijetećih SMS-ova. Nikada nije razjašnjeno ko mu je dostavio mobitel u zatvorsku ćeliju.

Zatvorenici se služe raznim sredstvima kako bi nedozvoljene materije i stvari, ponajviše drogu, dobili u ćeliji. Javnosti je ostao upamćen pokušaj krijumčarenja droge prošle godine, kada je djevojka u anusu pokušala unijeti narkotike, zapakovane u kondomu. Međutim, nju je na kapiji zatvora razotkrio službeni pas.

Related posts