Zatvorena katolička škola u Bihaću

Od polovine radne sedmice koja je iza nas, učenici Katoličkog školskog centra u Bihaću nisu išli u školu. Uprava je bila prinuđena zatvoriti vrata učionica, jer su jedina škola u Kantonu koja nije dobila novac za plaće uposlenih, i to za septembar.

Iz škole poručuju da su u Vladi i Skupštini, zbog rebalansa, ali i određenih zakulisnih radnji, svjesno stavili katoličku školu u zapećak, dok u resornom ministarstvu smatraju da je katolička škola nelegalno proširila nastavne i nastavničke kapacitete, te samim time povećala troškove po budžet.

ksc_4

Ravnatelj Slavo Grgić: Kako će ispisati dijete bez dokumentacije

– Na ovaj korak smo se odlučili zbog neispunjavanja obveza Vlade Unsko-sanskog kantona iz Ugovora o međusobnim pravima, obvezama i odgovornostima između USK-a i JU Katolički školski centar “Ivan Pavao II” Bihać, potpisanog 30. maja 2014. Prema ovom ugovoru, Vlada se obvezala financirati samo plaće i naknade zaposlenika KŠC-a (bez troškova struje, grijanja, telefona, itd.) u skladu s pedagoškim standardima i normativima za srednje obrazovanje i Zakonom o budžetima u FBiH, kažu u školi.

Neodobreni odjeli

Do danas, Vlada USK-a nije isplatila plaće djelatnicima za septembar, ali jeste svim drugim budžetskim korisnicima.

– Nama je obustavljena bez ikakvog pisanog obrazloženja. Imali smo više razgovora s Vladom i Ministarstvom, no nisu urodili plodom. Vijeće roditelja nas je podržalo u prekidu nastave. Žao nam je što je do ovoga moralo doći, ali naši djelatnici ne mogu raditi u 12. mjesecu, a nije im isplaćena pravedna naknada ni za deveti, a drugima jeste, čime smo dovedeni u neravnopravan položaj! Nakon ispunjavanja obveza Vlade, nastavit će se rad KŠC-a, a o čemu će učenici i njihovi roditelji biti blagovremeno informirani, saopćeno je iz KŠC-a “Ivan Pavao II”.

Ni nakon dva dana se nije oglasilo Ministarstvo, ali je zato putem anonimnih portala kakvi su bliski i već nekoliko mandata Vlade uobičajeni u USK-u, oštro kritikovana škola.

Navodi se da je još jedan u nizu projekata Hamdije Lipovače dobio svoj epilog na nimalo lijep način, potom da KŠC ide ucjenjivačkom metodom i obustavlja nastavu, što nije niti etički niti moralno. Informaciju smo potražili i u Ministarstvu obrazovanja.

– Kako bismo spriječili politizaciju i širenje dezinformacija o problemima koji su nastali u vezi sa (ne)isplatom plaća Katoličkom školskom centru, priopćavamo je da Skupština USK-a 2014. godine ugovorom preuzela obavezu finansiranja samo jedne nastavne linije – isključivo srednje škole Opća gimnazija. Problemi su nastali kada je ova ustanova, bez saglasnosti Skupštine USK-a, uspostavila nastavne linije u predškolskom, osnovnom obrazovanju, kao i srednju medicinsku školu, što je nedavno otkriveno od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Ministarstvo i Vlada USK-a trenutno intenzivno rade na iznalaženju zakonitog rješenja za ovaj problem sa ciljem zaštite prava djece, učenika i zaposlenika KŠC-a. U danima koji slijede Ministarstvo će izvijestiti javnost USK-a i BiH o svim relevantnim detaljima, kao i pravnim posljedicama neovlaštenog otvaranja nastavnih linija, rečeno nam je u Ministarstvu.

ksc_2

Foto: Fahrudin BENDER

Protekle sedmice u Bihaću je boravio banjalučki biskup Franjo Komarica. Kako nam je kazao direktor Katoličkog školskog centra don Slavo Grgić, Komarica je upravo zbog ovog problema dolazio.

– Fino smo razgovarali, dobili uvjeravanja da će problem biti riješen, da bi on sada eskalirao, kazao nam je Grgić.

Osim toga, u školi smo čuli i za priču kako je kod jednog njihovog učenika pronađena marihuana te su pokrenuli disciplinske mjere. Međutim, njegov otac koji je policajac imao je i incident sa upravom škole zbog svega, a navode da je jednu nastavnicu udario pesnicom u stomak.

Policijom na policiju

– Istina je da smo bili u situaciji da tražimo zaštitu policije od policije i to je apsurd, kazao nam je direktor.

Zatim su nastale prijetnje u smislu da će škola biti zatvorena, a dječak koji je bio pod suspenzijom prebačen je u Medicinsku školu u Bihaću, uz pomoć upravo Ministarstva obrazovanja.

– Kako su mogli izvršiti prebacivanje učenika u drugu školu da od nas niko nije zatražio ni njegovu dokumentaciju? Osim toga, Ministarstvo je promptno reagovalo na našu suspenziju, upozoravajući nas da tako ne možemo, a ovamo na naše brojne upite i zahtjeve od egzistencijalne važnosti za školu uopće ne odgovaraju, kazao nam je direktor.

Navodi i da je proširenje školskih kapaciteta bilo planirano, da su imali inspekcije i sav nadzor. Na broj njihovih učenika (482) imaju 43 uposlenih, što je čak i manji omjer nego u drugim školama.

– Uobičajeno je da katolički školski centri imaju problema sa vlastima u Federaciji sve dok oni ne narastu na nivo velike i respektabilne škole, tada nas prihvate, ali trenutno u USK-u to ne ide lako, kazao nam je Grgić.

/F.Bender/oslobodjenje.ba

Related posts