Nema anestetika, potvrdili  su  iz Kantonalne bolnice (KB) “Dr. Irfan Ljubijankić” , obavljaju se samo  hitne operacije.

U zbrci i kaosu sagledavanja stvarnog stanja u ovoj ključnoj medicinskoj ustanovi Unsko-sanskog kantona  čak i ovakve informacije su rijetkost. Direktor  KB-a Dervišević  godinama “vodi rat” sa medijima i bahato  odbija suradnju, i tako hrani obilato tako plimu špekulacija o svom radu na oporavku ustanove   koja je i izgorjela za njegovog mandata 2013.godine.

On je uspio, dijelom jer bježi od novinara , sve ove godine da skrije i  prirodu svoje interesne povezanosti sa  firmom  “Farmacija 2011” , ključne firme  KB-a otkako je Dervišević njen prvi čovjek.

Direktor  Smail Dervišević nikada nije reagirao, ni demantirao   bliske veze sa vlasnikom ove firme Amirom Kovačevićem,a činjenica je  da KB koju vodi Dervišević za svog “glavnog”  dobavljača  izabrala ovu firmu.

Vapaj krajem novembra skupštinarima USK za 13 miliona kredita za KB  i “dizanje  sindikalnog ustanka” protiv  ministra Hazima Kapića kao “dežurnog Pedra”  koji je tražio  rješavanje  brojnih unutrašnjih problema  u ovoj ustanovi, pokazao je  da menadžment KB  kad zatreba  “traži pomoć šire zajednice”,a  skriva sve anomalije u svom radu. Tome najviše kumuje aktuelna politika koja “ne da svog direktora” ,a on to obilato koristi.

Osim nedostatka anestetika puno toga još nedostaje  za normalan rad  KB-a ali je zaista više postalo bizarno da se  za sve Derviševićeve probleme   okrivljuje dr. Hazim Kapić, peti ministar zdravstva u posljednje dvije godine  mandata premijera Huseina Rošića koji je tek pola godina na ovoj poziciji.

Nezvanično se tvrdi kako je svake godine  u januaru  slična situacija sa nedostatkom lijekova, obzirom da je KB  u ogromnim dugovanjima,a pomenuti kredit još kilometrima i mjesecima daleko od realizacije.Postavljeno je i pitanje njegove zakonitosti. Za to vrijeme  veledrogerije ne daju   više robu, jer  se , po svemu sudeći , nedomaćinski poslovalo,a dugovanja se gomilaju.

Nezvanično , upravo u slučaju  firme “Farmacija 2011”   kojoj KB duguje 3,1 milion KM što je i najveći dug jednom dobavljaču, došlo je do tzv. zidanja cijena lijekova. No, ovu  sumnju može da potvrdi jedino nezavisna revizija ili istražni organi. Činjenica je da su cijene lijekova posljednjih godina padale,a prošle godine čak u dva navrata.Dugovi  ostalim fimama su upadljivo manji. I još nešto , za razliku od drugih dobavljača  koji se, kako smo saznali, odriču kamata  na ukupni dug, “Farmacija 2011”  iz Bihaća, koja bi baš trebala da pokaže tu vrstu solidarnosti , kamata se ne odriče.

 

Osim  nedostatka osnovnih sredstava za operacione zahvate , saznajemo, došlo je i do “pobune” ljekara , posebno kirurga, jer je direktor krenuo sa navodnim programom   ušteda kroz smanjivanje ili ukidanje dežura. No u tom poslu, očigledno je zaobišao sebe i svoj  službeni i privatni angažman  u urološkoj klinici na gradskoj periferiji o čemu “priča Kanton”.