Zašto je smokva voće iz rajskoga vrta

Stolovi na pijacama tokom augusta pune su slatkih, mesnatih, sočnih smokava. Blagotvorno dejstvo ovog voća počinje od liječenja akni i bubuljica do preveniranja raka. Bogate su beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijem, željezom i drugim mineralima.

Ako do sada niste imali naviku jesti ovo voće, evo zbog čega biste ga trebali uvrstiti u jelovnik tokom augusta i septembra.

SMANJUJE KRVNI PRITISAK

Smokve su odličan izvor kalija koji pomaže pri smanjenju i reguliranju krvnog pritiska. Mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan danas kada velik broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačanog konzumiranja soli.

ZBOG NJIH MRŠATE

Ova sočna mediteranska voćka odličan je izvor prehrambenih vlakana koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dužu sitost, te tako pomažu kod mršanja. Valja spomenuti i da se u sto grama svježe smokve nalaze tek 74 kalorije.

KLJUČ DOBROG RASPOLOŽENJA

Sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju, osiguravaju elastičnost kože i jačaju mišiće. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospješivanje rada mozga, te poboljšanje raspoloženja.

SNIŽAVA ŠEĆER U KRVI

Blagotvorni su i listovi voćke. Oni posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, odnosno snižavaju nivo šećera u krvi. Studije su pokazale kako su od velike pomoći u reguliranju šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti za pripremu raznih jela i čajeva.

SKIDA BRADAVICE

U narodnoj medicini smokva se smatra i izvrsnom pomoćnicom kod problema s izraslinama na koži poput kurijih očiju i bradavica. Dovoljno je polovinu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga lakše ćete ukloniti kurije oko ili bradavicu.

(Faktor.ba)

Related posts