Prošlo  je više od mjesec dana   otkako je premijer USK Husein Rošić (SDA)  “bunkerisao”  usklađenu Listu esencijalnih  lijekova   koju je na prijedlog ministra zdravstva Hazima Kapića (DF) usvojila Vlada USK.

Potpis na zakonito donesenu  Listu koji treba da stavi krajiški  premijer  i tako je po prvi put nakon 2011. godine  , popunjenu sa  svim proizvođačima lijekova registriranih u BiH, uputi “u život” još će pričekati.

No, Rošić to, više nego očigledno, ne želi  učiniti, niti daje bilo kakve odgovore   na brojna pitanja medija.

No javnost traži odgovore od premijera zbog njegove drskosti  ojačane podrškom stranačkog gremija, da u svom javnom poslu selektivno određuje  šta je za javnost a šta ne.

U međuvremenu premijera na medijski blokiranim susretima pohode predstavnici tzv. domaćih farmaceutskih kuća , koji su od 2011. godine nečiji favoriti na krajiškim esencijalnim listama. Ti se predstavnici otvoreno  bahate i  hvale kako premijer nikada neće potpisati zakonito donesenu listu lijekova.

Premijer je odavno izazvao sumnju  u dobre namjere i zakonitost rada, ne samo na ovom primjeru.

Njega otkako je u politici  prati   jedna neskrivena servilnost političkim vođama, poltronstvo  čiji vrhunac  je bio kada je  Rošić kao “kongresmen”  dopisivao   svoje favorite i križao protivnike na Kongresu SDA , te nezajažljiva ambicija  za funkcijama.

Šta će biti sa usklađenom Listom esencijalnih lijekova USK koja “čami čekajući” kod premijera Huseina Rošića,  ovisi  ne o njemu nego o lobistima  koji se protegli pipke i “drže u šaci” njegov kabinet.

No, za bezakonje u ovom slučaju, zasigurno, neće odgovarati “sarajevski farmaceutski lobi” već  prvi čovjek Vlade USK.