Zakazana Skupština, poslanici podjeljeni – Rješenje prolongirano za 24.mart

Danas je održana sjednica Kolegija Skupštine USK. Odlučeno je da se u petak, 24.marta održi sjednica Skupštine USK.
U okviru dnevnog reda naći će se budžet Usk, prijedlog Zakona o izvršenju budžeta.Također, poslanici bi se trebali izjasniti o financijskim dokumetima ZZO i Službe za zapošljavanje USK. Biće ovo ujedno i prilika da se utvrdi omjer političkih snaga odnosno postojanje ili nepostojanje skupštinske većine- javlja RTV Usk.
Zbog nepostojanja skupštinske većine, evidentna je kriza u radu zaknodavne vlasti USK. Prošlo je, naime, više od mjesec dana kako su se poslanici Skupštine zadnji put sastali i ubrzo neslavno rastali. Pat pozicija,u kojoj niti jedna strane nema potrebnih 16 glasova, ima za posljedicu gomilanje materijala u Skupštini, među kojima je značajan broj zakona, finansijskih izvještaja kantonalnih ustanova i institucija i drugih dokumenata. Njih je
trenutno 40, a kako je danas održana još jedna sjednica Vlade, u skupštinsku proceduru poslano ih je još najmanje 10. Najvažniji je, naravno, budžet USK.
Tako će 24. marta biti poznato nastavlja li se blokada zakonodavne vlasti ili su se u medjuvrmenu desili novi politički transferi. Politički akteri imaju više od sedmicu dana da zauzmu nove ili potvrde postojeće pozicije. Bez obzira ko bio s kim, predsjedavajuće Hušić očekuje da će na pitanjima, poput budžeta USK te financijskih planovima ZZO i Službe za zapošljavanje, svi poslanici biti na istoj strani. Da za sada nema očekivanog jedinstva potvrđeno je već danas na sjednici Kolegija gdje nije jednoglasno usvojen termin i dnevni red najavljene Skupštine.

Related posts