Zaduženja kod MMF-a ne sputavaju Ivanića: Naručen auto za 195.000 KM!

Uprkos činjenici da Bosna i Hercegovina i njeni entiteti imaju zaduženja od više milijardi, Državno predsjedništvo je ove godine izdvojilo skoro 200.000 KM za nabavku luksuznog službenog automobila.

Tender još nije raspisan, a namijenjen je za potrebe člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića. Nabavka je procijenjena na 195.000 KM s porezom na dodatnu vrijednost (PDV), a koliko će u konačnici koštati bit će poznato nakon kupovine.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je pokušala stupiti u kontakt s Ivanićem preko njegove savjetnica za medije, ali u zakonskom roku nismo dobili odgovor da li je postojala mogućnost kupovine jeftinijeg automobila.

U međuvremenu, Predsjedništvo BiH privodi kraju nabavku dva vozila vrijednosti oko 110.000 KM bez PDV-a. Iz Predsjedništva BiH pojašnjavaju da se vozila koja koriste članovi mijenjaju nakon što pređu 100.000 kilometara, a dok se ostala vozila mijenjaju nakon pređenih 250.000 kilometara.

Ekonomski eksperti tvrde da BiH ima ogromna zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i banaka, koja se troše na popunjavanje rupa u budžetu zbog velikih troškova administracije.

fokus.ba

Related posts