Zabranili im protest!

Clipboard01Uprava policije izdala je upravo saopćenje u kojem se zabranjuju najavljeni protesti poljoprivrednih proizvođača iz Krajine.

Saopćenje glasi:

Sloboda javnog okupljanja građana radi izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa zagarantirana je ustavom, a ovim putem podsjećamo da postoje i obaveze pravnih ili fizičkih lica koje proizilaze iz Zakona o javnom okupljanju USK-a.    

                                                                                            

Policijska Uprava Bihać primila je zahtjev Udruženja poljoprivrednika „KRAJINA“ iz Cazina i Udruženja poljoprivrednika „KRAJIŠKA ZEMLJA“ iz Miostraha za održavanje javnog okupljanja i mirnog prosvjeda dana 25.05.2016. godine na lokaciji Carinski terminal –  Granični prelaz Izačić i dio magistralnog puta M 5.

Obzirom da organizator nije ispunio Zakonske uslove za održavanje javnog okupljanja u pogledu najavljenog mjesta održavanja, ali nije pribavio ni potrebna odobrenja nadležnog organa u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH,  Policijska uprava Bihać je izdala Rješenje o zabrani održavanja ovog javnog skupa.

Zakonom o javnom okupljanju USK-a propisano je da se javni skup ne može održavati na magistralnom i regionalnom putu ukoliko se na takav način ugrožava nesmetano odvijanje saobraćaja kao ni na području graničnog prelaza, te s tim u vezi

podsjećamo organizatore da se kršenjem odredbi ovog Zakona izlažu novčanim kaznama koje se kreću u rasponu od 3.000 do 9.000 KM.

Kako do ovog trenutka nemamo informacije da je organizator javnog okupljanja odustao od navedenih aktivnosi i predložene lokacije za održavanje javnog skupa, pozivamo građane da tokom sutrašnjeg dana tj. 25.05.2016. godine za saobraćaj koriste alternativne pravce kao i druge granične prijelaze s ciljem izbjegavanja gužvi i blokada na saobraćajnicama. Očekivana blokada i otežano odvijanje saobraćaja očekuje se na relaciji Cazin – Tržačka Raštela – Gata – Bihać (Kamenica) – Granični prijelaz Izačić- navedeno je u saopćenju.

Related posts