Za tri dana u Turskoj podijeljeno 50.000 otkaza

Neuspjeli državni udar u Turskoj donio je val otkaza u vojsci, policiji, pravosuđu, ali i univerzitetima i školama, obavještajnim agencijama i među vjerskim autoritetima.

Reuters piše da je oko 50.000 vojnika, policajaca, sudija, državnih službenika i nastavnika suspendovano ili pritvoreno zbog pokušaja puča, što je izazvalo podizanje tenzija u zemlji sa 80 miliona stanovnika. Uz sve ovo Turska graniči sa Sirijom u kojoj vlada haos i zapadni je saveznik protiv terorista Islamske države (IDIL).

U obećanjima da će iskorijeniti saveznike Fetulaha Gulena, protivnika režima Redžepa Tajipa Erdogana, premijer Binali Jildirim je kazao kako će ih sve “iskopati iz korijena”.

Glasnogovornik vlade je rekao da vlada sprema službeni zahtjev SAD-u za izručenje Gulena za kojeg Turska kaže da je orkestrirao propali vojni puč proteklog petka kada je ubijeno 232 ljudi.

Američki predsjednik Barack Obama telefonom je s Erdoganom razgovarao o Gulenovom statusu.

Sedamdesetpetogodišnji Gulen živi u egzilu u Pennsylvaniji, ali ima mrežu pomagača u Turskoj. On je osudio pokušaj državnog udara i negirao da ima bilo kakvu ulogu u njemu. Bivši Erdoganov saveznik koji je postao njegov kritičar istakao je kako predsjednik Turske traži izgovore za propast režima u kojem već 14 godina preuzima kontrolu nad svim.

Danas su vlasti zatvorile medije za koje smatraju da podržavaju Gulena, a 15.000 ljudi otpušteno je iz Ministarstva obrazovanja. Uslijedila su 492 otkaza u Upravi za vjerske poslove, 257 u uredu premijera i 100 u obavještajnim službama.

Lira je oslabila u odnosu na dolar nakon što je državna televizija TRT objavila da je dekanima svih univerziteta naloženo da daju ostavke, podsjećajući na slične čistke nakon vojnih udara u prošlosti zemlje.

Njemački ministar Joachim Herrmann izrazio je zabrinutost zbog podjela u turskom društvu, strahujući da bi se one mogle preliti u njegovu zemlju u kojoj je turska zajednica veoma velika.

Related posts