“Za očuvanje BiH najvažnije odmah mobilizovati SAD i EU”

Bivši ministar vanjskih poslova i savjetnik predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Mate Granić, u emisiji “U mreži prvog” komentarisao je referendum u Republici Srpskoj. Uz njega, situaciju je kometarisao i Tomo Vinković.

“Referendum je Miloradu Dodiku bitan zbog lokalnih izbora, zbog jačanja pozicije Republike Srpske unutar BiH i jačanja secesionizma”, rekao je Granić. “Bonske ovlasti omogućile su puzajuće promjene Daytonskog sporazuma i sada se čeka reakcija međunarodne zajednice. Smatram da je situacija opasna. Najvažnije je odmah mobilizovati SAD i tražiti saveznike unutar Evropske unije, kako bi se očuvala BiH kao suverena i integrisana država, ali i da Hrvati budu ravnopravni u BiH”, kazao je Granić.

Dodao je da je u ovoj situaciji najgora impotentnost međunarodne zajednice i činjenica da međunarodni predstavnik ne koristi svoje ovlasti.

Vinković smatra kako Dodik može biti uklonjen s funkcije, ali da se očekuje odluka visokoga predstavnika. “Dodika jedino provokacije drže na vlasti, i njima teži isprovocirati reakciju Hrvata. Oni su zauzeli dobar stav što se drže postrani”, rekao je Vinković za HRT.

Related posts