Za dženazu spremno 110 žrtava genocida: Babu zadnji put vidjela u Potočarima, pronašli ga na deponiji u Kozluku

U Identifikacijskom projektu Podrinje u Tuzli, danas je pod rukovodstvom doktora Rifata Kešetovića, specijaliste sudske medicine, identifikovano ukupno sedam bošnjačkih žrtava, koje su ubijene tokom etničkog čišćenja i genocida u Podrinju.

Radi se o šest žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1995. godine tokom genocida u Srebrenici i jednoj žrtvi ubijenoj 1992. godine na području Zvornika.

– Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Kamenica i Kozluk na području Zvornika i masovnih grobnica Pusmulići i Zalazje na području Srebrenice. Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su i zvanično njihov identitet potvrdili članovi njihovih porodica – kazala nam je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Tokom današnjeg dana je identifikovan i Nezir Alić iz Dobraka. On je ubijen u 54. godini života, a danas ga je u Tuzli identifikovala kćerka Adila Joldić.

– Mog babu su odvojili 13. jula u Potočarima. Tu sam ostala sa sestrama i majkom. Njega od tada nismo vidjele. Pronašli su ga nedavno ispod onog smeća, u masovnoj grobnici u Kozluku. Skoro je kompletno tijelo, i odlučili smo ga ukopati – ispričala nam je Adila, navodeći da su u genocidu ubijena očeva dva brata, bratići, daidže, amidžići, daidžići, mnogobrojna rodbina i komšije.

Pored Nezira, danas su identifikovani i Faruk Osmanović iz Bratunca, rođen 1973. godine, Hasan Kuduzović iz Vlasenice, rođen 1935. godine, Mujo Budić iz Vlasenice, rođen 1958. godine, Šahin Hodžić iz Višegrada, rođen 1939. godine i Enez Hasanović iz Srebrenice, rođen 1975. godine.

Također, identifikovana je i Šaha Ajanović iz Zvornika, rođena 1936. godine. Ona je ubijena tokom 1992. godine u zvorničkom naselju Liplje.

Doktor Rifat Kešetović potvrdio je za Faktor, da je nakon današnje identifikacije za ukop 11. jula spremno ukupno 110 žrtava genocida.

(S.K./Faktor.ba)

Related posts