Za današnji iftar predlažemo: Pripremite tarhanu, hadžijski ćevap i mostarsku lutmu

Dobar savjet zlata je vrijedan, pogotovo kada je riječ o receptima za pripremanje ukusne trpeze.

Za tarhanu je potrebno: 4 jaja, 1 kašika soka od paradajza, 300 g brašna.

Čorba: 100 g tarhane, 300 g paradajza, 1,5 l mesne supe, 1 kašika maslaca, 1 kašika brašna, mljevena paprika, biber.

Postupak pripreme:

1. Priprema tarhane: Od jaja i brašna umijesite tijesto. Najbolje je da tijesto odstoji dva-tri dana u platnenoj vrećici. Nakon toga tijesto protjerajte kroz gusti đevđir.

2. Priprema čorbe: Paradajz izrendajte kako bi se dobio sok (može poslužiti i paradajz sos).

3. Na rastopljenom maslacu propržite brašno. Dodajte sok od paradajza, pa sve dodajte u supu i kuhajte. Potom umiješajte tarhanu i nastavite kuhati još 30 minuta. Servirajte posuto biberom i mljevenom paprikom.

Hadžijski ćevap

Potrebni sastojci: 900 g junetine ili teletine, 2.500 g luka, 3-4 paradajza srednje veličine, pakovanje šampinjona, 2-3 paprike babure, so, biber, peršun, maslac.
Postupak pripreme:

1. Meso operite, posušite i isijecite na kocke. U dubljoj posudi zagrijte maslac, dodajte isjeckan luk i dinstajte 10 sekundi, a zatim stavite meso i pržite dok ne potamni.

2. U međuvremenu operite paradajz, šampinjone i paprike. Paradajz ogulite, očistite košpice i isijecite na kockice, a isto uradite i sa paprikama. Šampinjone isjeckajte na trake.

3. U drugoj posudi, u kojoj ste zagrijali maslac, redom pržite prvo paradajz, otprilike dvije minute, potom paprike i na kraju šampinjone.

4. U smjesu od povrća dodajte meso i luk, začinite i po potrebi dodajte hladnu vodu pa miješajte sve zajedno pet minuta.

5. Smjesu istresite u vatrostalnu posudu, prekrijte folijom i pecite u rerni na 180 stepeni 30-45 minuta.

Mostarska lutma

Potrebni sastojci: 5 jaja, 12 kašika šećera, 1 vanilin šećer, sok limuna, 12 kašika ulja, 12 kašika kiselog mlijeka, 12 kašika glatkog brašna, 12 kašika griza, 1 prašak za pecivo.
Agda: 500 g šećera, 1 vanilin šećer, 700 ml vode, limun, po želji kokosovo brašno ili orašasti plodovi za ukrašavanje.

Postupak pripreme:

1. Pjenasto mutite cijela jaja sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Brašno, griz i prašak za pecivo skupa pomiješajte.

2. U pjenasto umućenu smjesu od jaja i šećera postepeno dodajte ulje i kiselo mlijeko.

3. Na kraju dodajte brašno s kojim ste pomiješali griz i prašak za pecivo.

4. Smjesu sipajte u maslacem i brašnom posuti pleh i pecite na umjerenoj temperaturi 45 minuta.

5. Pečenu lutmu isijecite na željene oblike, prelijte ohlađenom agdom.

6. Agda: šećer, vodu, vanilin šećer, a ako volite osvježavajući okus, možete dodati i nekoliko kolutića limuna, kuhajte nekoliko minuta, pa ohladite.

Serviranje: Kolač ohladite u frižideru, po želji pospite kokosovim brašnom, pa poslužite.

(Faktor.ba)

Related posts