Vučiću se zbog skupih ruskih MIG-ova ne smiju samo Hrvati, nego i Srbi

SRPSKI se premijer već naljutio na izjave iz Hrvatske u kojima se ističe kako su ga preveslali u dogovrima s Rusijom oko MIG-ova 29.

Podsjetimo, kako je pisao Index, modernizacija šest MIG-ova trebala bi se, po riječima Aleksandra Vučića, odvijati u tri faze, a njezina ukupna cijena iznosit će između 180 i 230 milijuna eura. Ako je taj iznos točan, čini se da će remont šest aviona koštati Srbiju puno više od uobičajene cijene za takve radove, a možda čak i više nego što bi iznosila kupnja već moderniziranih zrakoplova istog tipa.

Preskup “dar”

Osim hrvatskih, i srpski stručnjaci upozoravaju kako će Srbija ovim dogovorom između Vučića i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua dobiti samo prastaru tehnologiju kojoj će itekao trebati nadogradnja.

Bivši vojni časnik i vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović je izjavio kako: “Ovaj dar može biti iskorišten jedino ako vlada uloži novac u njega. To znači da avioni nisu u funkcionalnom stanju”

Nije dobro kad odluke koje se tiču obrane donosi samo jedna osoba, tvrde stručnjaci

“Ovaj dar je preskup ako imamo na umu koja mu je cijena, posebno ako uzmemo u obzir troškove održavanja te hoće li oprema aviona uopće biti u potpunosti funkcionalna nakon popravaka”, dodaje Stojadinović.

Tijekom svog posjeta Moskvi, Vučić je uspio od ruskog ministra dobiti šest MIG-ova 29, trideset Ttenkova -72S i 30 izviđačkih vozila BDRM 2.

Vojni stručnjak Stojadinović nastavlja: “Nije dobro kad odluke koje se tiču obrane donosi samo jedna osoba”, sugerirajući kako je Vučić odluke o kontroverznoj kupnji donio sam.

“Na sastancima se nisu mogli vidjeti visoki vojni dužnosnici ni bilo tko od ljudi iz vojnih institucija, nitko, zapravo, tko bi mogao pomoći Vučiću sa svojim taktičkim i operativnim znanjem. Srbija bi trebala pribaviti novu tehnologiju, ali temeljenu samo na pretpostavci od koga ili od čega brani svoj zračni prostor”, kaže Stojadinović.

Također je izjavio i kako T-72 tenkove više ne koristi nijedna država s visoko razvijenom tehnologijom, prenosi BIRN.

Srbija ima više tenkova nego sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno

Pitanje je treba li uopće Srbiji više tenkova, budući da već imaju 225, većinom modele T-84, koju su građeni u bivšoj Jugoslaviji, uz modele T-72.

Prema portalu GlobalFirePower, Srbija je 55. zemlja u svijetu po tenkovskom naoružanju.

Aleksandar Radić, stručnjak za vojna pitanja, je izjavio kako Srbija ima više tenkova nego sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno.

Radić kaže: “Što se tiče tenkova i transportera, izgleda kako su Rusi zahtijevali da ih uzmemo, jer naša vojska ima više nego dovoljno tenkova.”

Skupe i nepotrebne donacije

Vučićev posjet Moskvi je bio dogovoren početkom prosinca, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov bio u Beogradu.

Za vrijeme tog posjeta, ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je tada izjavio: “Srbija je pitala Rusiju da im donira oružje, uključujući i avione MIG 29. Budući da smo ih zatražili kao donacije, Srbija će platiti samo adaptaciju oružja za srpske potrebe.”

Related posts