Vučić ponovo o BiH: Posebno zahvalio Putinu za ruski veto na rezoluciju o Srebrenici

U kratkom obraćanju medijima Vučić je kao jednu od najvažnijih stvari kao zahvalnost Rusiji i Putinu istakao što nisu podržali rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je predložila Velika Britanija u Ujedinjenim nacijama. Na taj način Vučić je još jednom potvrdio kakav odnos ima prema BiH, a posebno prema žrtvama i genocidu u Srebrenici.

“Naša saradnja nije po protokolu, ona je mnogo dublja. Vladimir Putin je lider od najvažnijeg značaja za Rusiju. On je podigao Rusiju, zaštitio njeno dostojanstvo. Naš narod nikad neće zaboraviti šta je Putin uradio 2015. godine kada je Rusija stavila veto na rezoluciju u Srebrenici, prema kojoj bi Srbi trebali biti proglašeni za genocidni narod. Tada je Putin zaštitio istinu i pravdu”, kazao je Vučić.

Naveo je da postoje dobri politički odnosi između Srbije i Rusije.

“Ova nagrada koju sam dobio predstavlja odgovornost za našu buduću saradnju. Srbija je zaslužila ovu nagradu. Srbija je uspješno čuvala svoj suverenitet, teritorijalni integritet i vojnu neutralnost. Hvala predsjedniče što cijenite to i razumijete položaj Srbije”, rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija i Rusija nikada ranije nisu potpisali toliko međusobnih sporazuma.

“Potpisali smo sporazume iz svih sfera društvenog života. Naša saradanje je sve bolja. Srbija u potpunosti u energetici zavisi od Rusije. Postigli smo dogovore oko izgradnje gasovoda u budućnosti. To će značiti dodatnu industrijalizaciju naše zemlje. Razgovarali smo o putnoj infrastrukturi, posebno željeznicama, jer smatramo da će željeznice postati jedan od najunosnijih vidova saobraćaja”, kazao je Vučić.

Naveo je da je njihova vojna saradnja uvijek bila korektna.

“Predsjednik Putin je uvijek nama izlazio u susret. On je kazao da je Srbija vrlo disciplinovana zemlja, ima disciplinovanu vlast. Mi sve svoje obaveze ispunjavamo. Srbija je pouzdan partner Rusiji. Srbija nema problema sa finansijama. Srpska ekonmija napreduje. Rusija će donirati još pet miliona eura za našu svetinju”, izdeklamovao je Vučić.

Izvor: klix.ba

Related posts