Vučić (ne)će utjecati na referendum

Politička javnost u Republici Srpskoj ne želi spekulisati o ishodu razgovora u Beogradu i porukama koje će njenim predstavnicima prenijeti predstavnici državnog vrha Srbije

Srpski član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a, te lider SDS-a i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić i Mladen Bosić dobili su jučer poziv na razgovor s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, najavljen za danas u Beogradu.

Nacionalni interesi

Kada je u pitanju Mladen Bosić, ovo je za Oslobođenje potvrđeno iz službe za informisanje Srpske demokratske stranke. Naime, lider SDS-a u funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH jučer je boravio službeno u Varšavi i poziv mu je lično uručen. Poziv i odlazak u Beograd Mladena Ivanića potvrdio nam je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Podsjećamo, nakon što je u utorak uvečer održan sastanak državnog vrha Srbije, šef diplomatije te države Ivica Dačić je rekao da je analizirana situacija “koja se tiče bezbednosti i regionalne stabilnosti i razmatrano je pitanje naših vitalnih nacionalnih državnih interesa”.

“Dogovorene su, preduzeće se i već se preduzimaju mere na zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa, tako da građani mogu da budu spokojni da neće biti ugrožena bezbednost u zemlji i, nadamo se, u regionu. Mi smo zainteresovani za očuvanje bezbednosti i stabilnosti u regionu”, izjavio je Dačić.

Sastanku će prisustvovati i predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik i premijerka RS-a Željka Cvijanović, a prema Borenovićevim riječima, činjenicu da su na razgovore sa srpskim premijerom pozvani iz redova opozicionih stranaka u RS-u samo Bosić i Ivanić, treba dovesti u vezu s funkcijama koje obavljaju na nivou BiH.

Isto mišljenje dijeli i funkcioner NDP-a i šef izbornog štaba te stranke Vojislav Gligić. Komentarišući najavljeni sastanak, Gligić je istakao da je veoma teško predvidjeti njegov sadržaj.

Dva scenarija

“Jedna od pretpostavki jeste činjenica da Srbija putem diplomatskih izvora ima saznanja vezana za dešavanja u BiH i da će se o tome razgovarati.”

Izvor Oslobođenja smatra da su u Beogradu moguća dva scenarija. Jedan je da se pokuša postići dogovor o odgađanju referenduma u RS-u do odluke Ustavnog suda BiH, a drugi da Srbija referendum podrži i time sve gurne u još dublju krizu.

Mladen Mirosavljević, politički analitičar, smatra da je prioritetni razlog skupa to “da Vučić da do znanja koliki utjecaj ima na bosanske Srbe”.

“Time želi da učvrsti i svoju poziciju u očima međunarodne zajednice po pitanju utjecaja na BiH, ali i u srbijanskoj javnosti. Kada je u pitanju referendum, ne vjerujem da će se bilo šta promijeniti “, zaključio je Mirosavljević.

oslobodjenje.ba

Related posts