Vučić ne vidi smisao održavanja sastanka jer je Dodik prekršio dogovor

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas, pred sastanka s političkim liderima Srba iz BiH i RS, žaljenje što su oni odluke donijeli unaprijed, a stavove, suprotno dogovorenom, iznijeli u javnost i dodao da je sastanak, s obzirom na to, mogao biti i preskočen.

“Ja ne kršim dogovore koje postignemo. Ne idem u javnost šta je moja politika. Ne podnosim laka i popularna rješenja, kojima je narod oduševljen”, poručio je Vučić uoči današnjeg sastanka državnog vrha Srbije s liderima Srba iz Sarajeva i Banjaluke o referendumu o Danu Srpske.

Dodao je da su, mimo dogovora da se ne izlazi u javnost sa stavovima, neki iznijeli svoje odluke, i izrazio žaljenje što nije imao mogućnost da iznese svoje mišljenje, prenosi Tanjug.

On je kazao da je noćas imao teške i ozbiljne razgovore sa svojim najbližim saradnicima koji su trajali do 1 sat poslije ponoći i da je i jutros nastavio sa sastancima.

Premijer je naglasio da ne želi da vrši pritisak, i da je svako vlastan da donosi odluke u okviru svojih rješenja.

Krivo mi je što nismo mogli da razgovaramo i da iznesem svoje ideje, kazao je on.

On je rekao da uvijek postoje rješenja kojima je narod oduševljen, ukazujući da bi, da je pitao narod hoćemo li da uđemo u mjere fiskalne konsolidacije, bio ličnovan.

Uvijek sam donosio najteže odluke sam sa vladom, a danas možemo da se pohvalimo rezultatima. Pokažite mi više od pet zemalja u Evropi koje mogu da se porede s nama. Uspjeli smo, jer nismo donosili popularna rješenja, naglasio je on.

Takođe je podsjetio da danas u posjetu Beogradu dolazi hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, rekavši da će biti dočekan kako to priliči, u želji za najboljim odnosima sa svima.

Prema pisanju Blica, Vučić je saradnicima kazao da je imao dogovor s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem da ne izlaze u javnost sa svojim stavovima prije nego što svi zajedno sjednu i razgovaraju.

Ali, poslije intervjua koji je Dodik sinoć dao televiziji N1, Vučić ne vidi smisao održavanja današnjeg sastanka i smatra dogovor prekršenim.

Vučićev stav je, prenosi izvor lista, da Srbija ne treba da podilazi međunarodnoj zajednici i da je smatra djelimično odgovornom za sve što se u regionu dešava, te da neće vršiti pritiske na Republiku Srpsku.

Related posts