Vučić: Ne podržavamo referendum u RS, to je naš jasan stav

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u New Yorku kako je Srbija protiv održavanja referenduma u Republici Srpskoj, ali da podržava teritorijalni integritet RS-a unutar BiH, u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Vučić je, gostujući na Institutu “East West” u New Yorku kazao kako je bilo vrlo teško javno iznijeti takav stav, ali da je srbijanska Vlada to ipak učinila, prenosi Tanjug.

“Na ceremoniji otvaranja novog autoputa u Banjoj Luci to sam rekao grupi od oko 5.000 Srba i pozvao ih na smirivanje situacije. Istinu govoreći, nisam čuo ostale lidere s Balkana da kažu nešto slično tome”, rekao je Vučić.

Dodao je kako nema nikakav problem da kaže kako Vlada Srbije nije podržala održavanje referenduma, i da je to jasan stav srbijanske Vlade s kojim se suglasio i predsjednik države.

Vučić je naglasio kako Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH, u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

“To je jasno stanovište Srbije koje je vrlo lako razumjeti i smatram da je to odgovoran i ozbiljan stav”, rekao je Vučić.

klix.ba

Related posts