VSTV-u BiH podneseno 14 zahtjeva: Ko su tužioci za koje se tražilo udaljenje s dužnosti

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH podnio je u proteklim godinama ukupno 14 zahtjeva kojima je tražio da se tužioci iz nekoliko tužilaštava u našoj zemlji udalje sa dužnosti.

Zanimljivo je da su u dva slučaja zahtjevi Ureda odbijeni dok je u jednom slučaju zahtjev najprije odbijen da bi potom odlukom Drugostepene disciplinske komisije tužiteljica bila udaljena sa dužnosti do okončanja krivičnog postupka koji se vodio protiv nje.

Prvostepena disciplinska komisija još uvijek odlučuje po dva podnesena zahtjeva za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti.

Zbog pokretanja krivičnog postupka protiv njega Ured disciplinskog tužioca je u dva navrata podnosio zahtjev za udaljenje sa dužnosti Olega Čavke, tužioca Tužilaštva BiH, ali je takav zahtjev u jednom slučaju odbijen i u prvostepenom i u drugostepenom postupku dok se još uvijek očekuje pravomoćna odluka Prvostepene komisije u drugom slučaju.

Također, jučer je zatraženo i udaljenje tužitelja Bože Mihajlovića sa njegovog radnog mjesta, a odluka po ovom zahtjevu još uvijek nije dosnesena. Dakle, niti jedan tužitelj nije suspendovan sa dužnosti zbog provođenja krivične istrage protiv njega. Ukoliko Mihajlović bude udaljen sa dužnosti to će biti presedan.

Hajdarević, Milić, Jukić

Mjera udaljenja je zatražena i za tužiteljicu čiji je rad uzburkao javnost u našoj zemlji i to nakon podizanja optužnice protiv nje ali je ona preminula prije okončanja postupka. Radi se o tužiteljici Tužilaštva Tuzlanskog kantona Dijani Milić.

Tužiteljica Milić u javnost je dospjela nakon pokretanja istrage protiv profesora sarajevskog Pravnog fakulteta, odjeljenje u Tuli, umiješanih u skandal sa namještanjem ispita i seksualnim zloupotrebama. Protiv nje je vođena istraga zbog zolupotrebe položaja jer je navodno u istrazi vršila pritisak na svjedoke. Međutim, tužiteljica Milić nije dočekala razješenje cijelog slučaja.

Nakon što se našla na optuženičkoj klupi zatraženo je i udaljenje sa dužnosti Amele Hajdarević, tužiteljice Okružnog tužilaštva u Doboju.

– Odlukom Prvostepene disciplinske komisije zahtjev Ureda je odbijen. Odlukom Drugostepene disciplinske komisije, odlučujući po žalbi Ureda, tužiteljica je privremeno udaljena do okončanja krivičnog postupka – potvrđeno nam je u VSTV-u BiH.

Udaljenje do dužnosti zatraženo je i za još jednog tužioca iz Tuzle, Damira Čajića, a nakon što se i on našao na klupi za optužene. Odluke u odnosu na njega je još nije donesena.

Zbog optužnice koja je protiv njega podignuta udaljenje sa dužnosti je zatraženo i za Marijana Jukića, tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona. VSTV BiH razriješio je dužnosti Jukića prošle godine, a nakon što je osuđen na godinu zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

Tužitelj u službi kriminala

Prije nekoliko mjeseci dva tužitelja su se našli u središtu policijske istrage pa su nakon prikupljenih dokaza protiv njih i pritvoreni zbog sumnje da su bili dio organizirane kriminalne grupe. Zbog toga su i udaljeni sa dužnosti do okončanja krivičnog postupka protiv njih. Radi se o Džemalu Kariću, tužitelju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Idrizu Begiću, tužitelju Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Inače, Karić je uhapšen i pritvoren u grupi Alije Delimustafića čijim članovima je pomagao da zaobiđu organe krivičnog gonjenja prilikom činjenja krivičnih djela.

Kada je u pitanju tužitelj Idriz Begić on je uhapšen u policijskoj akciji “Miligram” zbog primanja mita.

Protiv nekoliko tužitelja su osim pokretanja zahtjeva za udaljenje sa dužnosti podnesene i disciplinske tužbe. Među njima su tri tužioca kantonalnih tužilaštava i to sarajevskog, Miloš Ratković i Sead Kreštalica, te Tužilaštva USK Idriz Begić.

Disciplinski postupak je pokrenut i protiv Milorada Barašina, a on je do njegovog okončanja udaljen sa dužnosti.

I na koncu, sa dužnosti je privremeno udaljen i glavni tužitelj Tužilaštva BiH Goran Salihović i to odlukom Prvostepene disciplinske komisije, a do okončanja disciplinskog postupka koji se vodi protiv njega.

faktor.ba

Related posts