Vratija se Stipe!

Zoran Milanović je prvi, a Stjepan Mesić posljednji na listi Narodne koalicije za prvu izbornu jedinicu na predstojećim izborima u susjednoj Hrvatskoj. Iako ima 81 godinu bivši hrvatski predsjednik i počasni građanin Grada Bihaća vraća se u izbornu utrku. Kako je kazao novinarima Mesić nema velikih dilema.

  • Uvijek sam polarizirao biračko tijelo. Jedni su bili za mene, drugi bi me najradije vidjeli mrtvoga. No, dva puta se na predsjedničkim izborima pokazalo da je većina za mene. Na ove izbore izlazim prije svega da bih demonstrirao svoju podršku životno nužnim promjenama, kazao je Mesić novinarima.

Ovaj hrvatski političar uvijek je bio rado viđen gost u Bihaću. Počasnim građaninom proglašen je 2009, godine kad su  stotine građana izašle na ulice da ga pozdrave i požele dobrodošlicu.

– Biti počasni građanih povijesnog Bihaća, za mene je  velika čast. Vašu odluku doživljavam  kao izraz priznanja za moj odnos prema Bosni i Herecgovini i volio bih da ona bude tako shvaćena ne samo ovdje, nego i u cijeloj regiji, kazao je tada Stjepan Mesić.

Priznanje  mu je dodijeljeno za promicanje vrijednosti demokratskog društva, podršku opstojnosti i razvoju države Bosne i Hercegovine i njenih naroda, njezina suvereniteta i samostalnosti utemeljenim na općeprihvaćenim načelima savremenog svijeta. Obraćajući se Bišćanima, Mesić je rekao kako je i do sada rado dolazio u Bihać, ali da je dolazio kao prolaznik ili putnik namjernik a ubuduće- kao sugrađanin. Tadašnja njegova izjava, itekako bi se dala staviti u kontekst aktuelnih dešavanja u našoj državi pa podsjećamo:

  • Vi dobro znate da sam iz vodeće garniture koja je Hrvatsku povela na put državne samostalnosti istupio – svojom voljom- upravo zbog neslaganja s tadašnjom politikom službenog Zagreba prema vašoj zemlji. Bila je to loša politika ne samo prema Bosni i Hercegovini, nego i prema Hrvatskoj. Što je najvažnije, ona je bila loša i u odnosu na Hrvate u Bosni i Hercgovini u čijem je interesu navodno vođena. S takvom politikom nisam se mogao, ali nisam se ni htio pomiriti. Odabrao sam put u političku oporbu i vratio se na scenu kao predsjednik Republike Hrvatske, da bi afirmirao jednu politiku koju moja zemlja može i smije voditi prema Bosni i Hercegovini. A to je politika koju se može sažeti u samo nekoliko ključnih postavki. Bosnu i Hercegovinu vidim kao susjednu, prijateljsku, samostalnu, cjelovitu, suverenu i međunarodno priznatu državu, Republika Hrvatska prema njoj nema apsolutno nikakvih pretenzija na bilo kojem području. Želimo graditi i izgraditi što bolje međusobne odnose, odnose prijateljstva i dobrosusjedstva, smatrajući da je to u obostranom interesu i na uzajamnu korist. I još nešto: naravno, da smo zainteresirani za sudbinu Hrvata u Bosni i Hercegovini i naravno da ćemo im pomagati u očuvanju njihovog nacionalnog bića, njihove tradicije i njihove posebnosti. Ali, a to želim posebno naglasiti, nikada na štetu Bosne i Hercegovine, nikada na način koji bi mogao dati povoda spekulacijama da negdje u  podsvijesti još uvijek tinja zlosretna ideja o podjeli Bosne i Hercegovine. Ponavljam: nikada! Bosna i Hercegovina mora opstati u interesu svih svojih građana , ali i u interesu mira i stabilnosti u regiji. Bosne i Hercegovina mora postati funkcionalna država koja neće biti upućena na stranu pomoć i jaku nazočnost međunarodne zajednice, mada je u ovom trenutku i jedno i drugo još itekako potrebno. Kad to govorim, ja se ni na koji način ne miješam u unutarnje stvari susjedne i samostalne države, ja to govorim kao iskreni prijatelj, kao netko tko doista želi da Bosna i Hercegovina u punom smislu riječi stane na vlastite noge i da je svi njezini građani osjećaju kao svoju domovinu u kojoj su svi, u svakom trenutku i u svakome njezinom dijelu potpuno ravnopravni, rekao je Stjepan Mesić 2009. godine preuzimajući ključeve grada Bihaća.

 

Related posts