Vraćena tradicija: Pucanj ramazanskog topa s Gradske džamije u Cazinu

Došao nam mubarek Ramazan sa svim svojim blagodatima. Posebno nas raduju ramazanske mukabele, teravije, vazovi, sehuri i iftari.

Svojevremeno je atmosfera u ovom mjesecu bila drugačija. Početak i kraj posta je oglašavao top ili prangija. Uglavnom je to bilo sa zidina starih gradova. Međutim, prije pojave topova, u svakom selu i dijelu grada je bio zadužen po jedan čovjek koji se zvao munadi – onaj koji poziva na sehur u ramazanu.

U mnogim mjestima ramazanski top se oglašavao poslije ikindije posljednjeg dana Šabana, do kada je trebalo obaviti i posljednje pripreme za početak Ramazana. Topovi su pucali i za Bajram i na kraju ovih blagdana. Otuda i izreka:“ Top puče, bajram prođe“. Uporedo s pucanjem topova vrijeme završetka posta je najavljivano i paljenjem kandilja na munarama džamija. Prvo su to bili kandilji na ulje a kasnije na električnu energiju sa sijalicama različitih oblika i veličina. Naravno, i dalje je zadržan ezan kao prvi oblik najave prekida dnevnog posta, odnosno nastupanje akšamskog vremena.

Tradicija ramazanskog topa koji označava kraj dnevnog posta od ove se godine vraća i u Cazin.

Kako bi označili kraj posta svakog dana na platou kod Gradske džamije Cazin spreman je top čiju izradu potpisuje poznati kovač iz Bosanske Otoke, majstor Dursum Halilović.

cazin.net

Related posts