Novi Volkswagen Polo je dimenzijama, tehnologijom, ali i sveukupnom ponudom zakoračio u kompaktni segment.

Automobili s godinama rastu, a najnoviji primjer to odlično pokazuje. Novi Polo u svom šestom izdanju prelazi granicu od četiri metra, dugačak je 4.053 mm. Pritom je međuosovinski razmak narastao za čak 94 mm. To u praksi znači sljedeće vrijednosti: kapacitet prtljažnika je 351 l, 25% više od prethodnika i gotovo u prosjeku kompaktne klase. Evo još jedna usporedba – novi Polo je širi od Golfa četvrte generacije!

Postavljanje na novu MQB A0 platformu ne znači samo rast dimenzija. Naprotiv, Polo je i tehnološki sazrio, a nikad prije nije imao tako bogatu ponudu sistema asistencije. Budući vlasnik osim nadzora pritiska u gumama dobiva Front Assist sistem u kombinaciji City Emergency Braking sistema kočenja u nuždi, ali i Pedestrian Monitoring sistema, koji čuva živote pješaka. Opcijski pak Volkswagen nudi adaptivni tempomat, nadzor mrtvog ugla, poluautomatski sistem parkiranja i vrlo korisno upozorenje o prometu straga.

Možda je najveće iznenađenje u kabini. Polo dobiva potpuno novi enterijer, ali je i prvi model u gami opremljen drugom generacijom virtualnog kokpita. Tu je i pomodni infotainment sa 6,5-inčnim zaslonom sa staklenim pokrovom. Opcijski mu dijagonala raste na osam inča.

Ponudu motora čini devet opcija u rasponu od 65 do čak 200 KS. Start će označiti 1.0, kao novopečeni temelj ponude motora u koncernu. Ovisno o izvedbi, atmosferskoj (MPI) ili turbo (TSI), snaga se kreće od 65 do 115 KS. Posebno zanimljiv će biti 1.5 TSI s deaktivacijom cilindara i maksimumom od 150 KS. Ponuda dizelaša uključuje dvije izvedbe 1.6 TDI motora, od 80 i 95 KS. Novost u ponudi Pola je CNG izvedba s plinskom instalacijom, gdje 1.0 TGI daje do 90 KS.

Na GTI ne treba čekati, VW ga odmah lansira. Pokreće ga 2.0 TSI s 200 KS, a ovako motorizirani Polo uhvati 100 km/h za 6,7 sekundi.

Ponudu čini pet nivoa opreme, uključujući dvije nove – Beats i R-Line. Kupcima su na raspolaganju palete od 14 boja karoserije, 12 tipova felgi (14-18 inča), 13 dekora armature i 11 presvlaka sjedala.

Pazite sad i ovo: VW Polo u Njemačkoj starta s cijenom od 12.795 eura i bogatom startnom opremom. S obzirom na dosadašnje iskustvo u VW-ovom kreiranju cijena, ovo zaista zvuči kao dobra ponuda.