Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Granična policija BiH uspjeli su otkriti, procesuirati i razbiti četiri organizirane kriminalne grupe, čiji su članovi kroz duži vremenski period ukrali više od 100 skupocjenih vozila. Prema operativnim podacima i dokazima, osumnjičeni su odgovorni za najveći broj krađa skupocjenih vozila na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog Kantona, HNK i ZHK.

– Po nalogu Tužilaštva BiH, realizirana je akcija u kojoj je jučer lišeno slobode šest osumnjičenih osoba, u okviru nastavka akcije kodnog naziva “Volan”, usmjerene na otkrivanje i procesuiranje struktura automafije na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, zapadne Hercegovine i BiH – saopćeno je danas iz državnog Tužilaštva.

Do sada je ova akcija obuhvatila ukupno 19 osoba, od kojih se njih devet odranije nalazi u pritvoru, a aktivnosti su usmjerene na identificiranje, otkrivanje i procesuiranje nositelja najozbiljnijih oblika autokriminala na području BiH.

Kako navode iz Tužilaštva, akcija “Volan” je dosad najopsežnija akcija u borbi protiv automafije u BiH, a u kojoj je učestvovalo više desetaka policijskih operativaca SIPA-e, tim Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, te tim pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, a po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

– Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, članovi organizirane kriminalne skupine, koja je djelovala u oba bh. entiteta, nakon otuđenja vozila, za vozila tražili otkup, te ukoliko otkup ne bi bio realiziran, vozila krijumčarili na područje susjednih zemalja i prodavali sa krivotvorenom dokumentacijom, ili vozila sjekli i prodavali u dijelovima diljem BiH. Osnovano se sumnja, da su navedeni pripadnici organiziranih kriminalnih grupa, koje su djelovale na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Hercegovine, Mostara, Tuzle i drugih mjesta, odgovorni za veliki broj krađa skupocjenih motornih vozila koje su se desile od 2011. do 2017. godine – navode iz Tužilaštva.

Tokom istrage zadokumentirana je krađa više od 100 skupocjenih vozila, kojima su policija i sigurnosne i pravosudne institucije, uspjeli ući u trag, a čija vrijednost iznosi više miliona KM.

– Organizirani autokriminal, predstavlja veliku opasnost i jedan je od gorućih sigurnosnih problema u BiH, koji ugoržava sigurnost građana i njihove imovine i ova akcija će zasigurno i u dobroj mjeri spriječiti ekspanziju autokriminala u narednom periodu – kazali su iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se dodaje i da je tokom ove akcije ostvarena značajna saradnja između policijskih i sigurnosnih agencija koje djeluju unutar BiH, kao i saradnja sa partnerskim institucijama Srbije i Hrvatske.