Vojni penzioneri najavljuju proteste

Savez Udruženja vojnih penzionera u F BIH z a 15.mart najavljuje proteste u Sarajevu kako bi skrenuli pažnju na svoj status koji se već godinama ne rješava. Uz ovo na redovnoj godišnjoj Skupštini penzionera vojnih osiguranika USK pored izbora radnih tijela upravo se razgovaralo i o nezadovoljstvu ove populacije za koju već godinama nisu ispravljene nepravde po osnovu značajnog smanjem koeficijenta za obračun njihovih penzija.

Za veliki broj penzionera vojnih osiguranika, njih preko 10.500 iz obje komponente u USK, 2013-te godine promijenjen je koeficijent u obračunu njihovih penzija.Tom odlukom diskriminirani su oni sa najnižim penzijama, a u nekim slučajevima došlo je i do smanjenja od čak 70 %.Kako bi se napokon počelo rješavati pitanje ovih penzija uz druga statusna pitanja u savezu ovih udruženja najavljuju i odlučnije korake.

Problem koji Udruženja penzionera vojnih osiguranika već nekoliko godina stavljaju u prvi plan, nastao je znatnim umanjenjem penzija od 20-70% ovisno o kategoriji kojoj pripadaju. Iako je bilo ponuđeno rješenje za ljude koji su u penziju otišli iz radnog odnosa ne svojom voljom, već zbog smanjivanja ljudskih potencijala u OS BiH/Vojsci F BiH, do njegove primjene nije došlo.

Nakon dvije godine vođenja pregovora s Federalnom u kojim nije postignut dogovor o vraćanju stečenih prava vojnim penzionerima koja su imali prije stupanja na snagu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca, najavljeni protesti jedini su način borbe za vlastita prava istaknuto je i na današnjoj redovnoj Skupštini vojnih penzionera USK. – piše rtvusk.

Related posts