Vlast u Jajcu uspjela u naumu, podijelili djecu po nacionalnom šavu

Srednjoškolci Jajca, koji su prošle godine dobili prvu bitku protiv nacionalne segregacije u školama, su pred novom bitkom i apeluju na javnost: “Ne dajte da nas podijele”.

Dok oni traže pomoć javnosti, na jučerašnjem zasjedanju Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je izmjene i dopune Odluke o osnivanju mješovite srednje škole “Jajce”, čime su, kako je rečeno, uklonjene i posljednje administrativne prepreke za formiranje te škole od sljedeće školske godine.

Podsjećamo, “Nezavisne” su u avgustu prošle godine objavile priču o borbi učenika protiv podjela i tada nije sprovedena odluka o izgradnji škole koja će raditi samo po bosanskom planu i programu u Jajcu. Građani Jajca, kao i OEBS u BiH, podržali su srednjoškolce. Jajce je jedina opština u čitavom SBK gdje djeca sve tri nacionalnosti idu zajedno u školu.

“Vremešni jajački političari i stari ministri u Travniku nikada nisu ni odustali od produbljenja segregacije nas, mladih Jajčana i Jajčanki, koji smo budućnost grada Jajca i ove države. Mi se tome nedvojbeno protivimo! Naši roditelji šute, većina naših profesora šuti”, stoji u apelu koji su srednjoškolci iz Jajca poslali na adrese medija, a uoči zasjedanja Skupštine.

Katica Čerkez, ministarka obrazovanja SBK, ustvrdila je juče da su izmjene i dopune bile potrebne radi uklanjanja administrativnih nedostataka, te je ponovila stav da je formiranje škole zahtjev lokalne zajednice u Jajcu. Juče nismo uspjeli doći do izjava nadležnih iz opštine Jajce.

“I dalje ne znam hoće li škola početi s radom u rujnu. Mi ćemo zadovoljiti ono što je tražila lokalna zajednica, a hoće li oni upisati učenike, to ćemo vidjeti negdje u svibnju”, kazala je Čerkezova.

Na pitanje da prokomentira nezadovoljstvo srednjoškolaca iz Jajca, Čerkezova je rekla da je odlukom pružena jednaka mogućnost svim učenicima, koji će moći ili odabrati novu školu, ili i dalje pohađati školu koja već postoji.

Izmjene i dopune Odluke o osnivanju mješovite srednje škole “Jajce” usvojene su sa 21 glasom “za” i osam glasova protiv.

Edin Mašić, zastupnik Demokratske fronte, kazao je da je usvojena odluka suprotna Okvirnom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, u kojem je navedeno da nema dijeljenja škola, nego samo objedinjavanja.

Podsjeća da je zakon iz 2003. godine, a da se nakon 14 godina ponovno dijele škole u SBK.

“Više od 90 posto srednjoškolaca se protivi osnivanju nove škole, razdvajanju u torove i novoj segregaciji iz koje smo pobjegli nakon završene osnovne škole. Za razliku od one političke peticije, naša peticija ima imena i prezimena učenika koji ne žele razmišljati kao oni koje su naši roditelji izabrali na izborima”, kažu omladinci iz Jajca.

Srednjoškolci zahtijevaju generalno ukidanje sistema “dvije škole pod jednim krovom” koji postoji u osnovnim školama u SBK.

“Zalažemo se za jedinstven nastavni plan i program. Želimo kvalitetan nastavni plan i program, bez nacionalističkih obilježja, koji ćemo svi zajedno izučavati. Ujedinjeni smo u mišljenju da sa školskih uvjerenja treba da budu izbrisani bilo kakvi simboli koji vrijeđaju bilo čiji sentiment”, ističe se u pismu srednjoškolaca.

Ponavljaju da se bore protiv onih koji žive u prošlosti, “te ne dopuštaju da gradimo budućnost, a ni sadašnjost kakvu želimo”. – pišu nezavisne.

Related posts