Vlašić među top tri destinacije u BiH

Sportsko-rekreacioni centar Vlašić – Babanovac na planinskom masivu Vlašić jedan je od najpopularnijih zimskih centara u Bosni i Hercegovini. Kolone turista slijevaju se svakodnevno u zimskim mjesecima na plato Babanovca koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.260 metara, a od Travnika je udaljen 28 kilometara.

Sve u jednoj ulici

Ne bez razloga. Jer… Tamo se nalazi pravi mali grad. Tu su hoteli, vikendice, kafići, ćevabdžinice, slastičarnice, trgovine, diskoteke… A sve takoreći u jednoj ulici.

Ono što je takođe specifičnost jeste da zagriženi ljubitelji skijanja već gotovo sa parkinga na kojem ostave svog četverokotačnog ljubimca mogu stati na skije i zaputiti se ka ski-liftu, te ostati na skijama do kasno navečer, do povratka kući.

– Otkako sam se oženio, dolazim na Vlašić. Supruga Dila je kriva što dolazimo redovno na ovu lijepu planinu. Nisam skijao ranije i nisam imao običaj dolaziti na planine. Ali, zavolio sam uz suprugu. Sada skijamo zajedno i gledamo da svaku Novu godinu dočekamo na Vlašiću. Zaista imaju raznovrstan sadržaj. Redovni smo i na otvaranju zimske sezone, na manifestaciji S(h)ankanje koja je takođe priča za sebe. Naravno, uvijek može bolje, ali je i ovo za naše bosanskohercegovačke uslove dobro, kazao nam je Zeničanin Alen Seferović.

Objasnio je da mu je dovoljno dobro skijati na vlašićkim ski-stazama, te da nije za neke opasnije. Jedini problem je, dodaje, što preko staze na jednom mjestu prolaze auti, te se to mora riješiti. Poručio je da se mora uvesti i lift četverosjed da skijaši ne čekaju dugo.

Tarik Baručija čest je gost na Vlašiću. Trenutno studira u Sarajevu, ali mu ne predstavlja problem dolaziti na Vlašić da skija. Tu se, kaže, osjeća domaćim.

Na Babanovcu smo sreli 32-godišnjeg Adisa Nurkovića, rođenog u Velikoj Kladuši, golmana Tuzla Cityja i nekadašnjeg nogometnog reprezentativca Kosova i Bosne i Hercegovine. Pojasnio nam je da zimi često provodi vrijeme sa porodicom na Vlašiću. Ne skija, već uživa u svježem zraku, ali i čarima ove planine.

Očekujemo za nijansu bolju sezonu nego što je bila prethodna. Poradili smo na nekim stvarima kao što su smještajni kapaciteti, parkirališta i zasnježavanje. Procjenjujemo da na Vlašiću ima između 12 i 13 hiljada kreveta jer ima 1.300 objekata. To su nezvanične procjene jer ima puno sive ekonomije koja je izražena. Kada su u pitanju strani gosti, najviše ih je iz Hrvatske, oko 60 posto, iz Slovenije 25-30 posto, a ostali gosti su naša dijaspora, kazao nam je Goran Šarić, ugostitelj na Vlašiću.

Šarić obnaša i funkciju predsjednika Udruženja skijališta srednja Bosna. Prema njegovim riječima, udruženje su osnovali zbog toga što nisu zadovoljni infrastrukturom i činjenicom da se malo ulaže, a postoje teški zakonski normativi da bi se moglo ulagati u zimski turizam. Pokušaće usaglasiti svoje potrebe sa vlastima, te se nadaju da će već od iduće sezone to dati rezultate na svih sedam skijališta u Srednjobosanskom kantonu.

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević najavljuje da narednih dana sve na Vlašiću očekuje pravi spektakl i zabave. Uživat će, vele, svi, kako najmlađi tako i oni stariji.

– Uradili smo kvalitetnu promociju i u zemlji i u inozemstvu. Vlašić je postao popularna destinacija. Samo je pitanje koliko će nas vremenski uvjeti poslužiti, istakao je Matošević.

A vlasnik jednog od hotela nam se pohvalio da je čuo da su gotovo svi hoteli popunjeni do sredine januara. Ukoliko bude snijega, vjeruje da će se to produžiti.

Ono po čemu su Vlašić i Travnik nadaleko poznati jeste vlašićki sir. Proizvodi se od nepasterizovanog, svježeg ovčijeg mlijeka, odmah nakon muže. Radi se uglavnom na planini, u kolibama gdje se čuva dva do tri mjeseca da zrije. S obzirom na to da su ga ljudi s Vlašića donosili u Travnik kako bi ga prodali, ovaj sir je poznat i kao travnički. Prema tradiciji, on se reže u kriške i pakuje u male drvene kace. Zahvaljujući svojoj kvaliteti, postao je nadaleko poznat.

Biser među planinama

Vlašić raspolaže sa 15 kilometara uređenih staza, tri velika ski-lifta, od kojih su dva u funkciji, a također ima i baby ski lift.

To je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini. Spada u top tri turističke destinacije u našoj zemlji. Za novogodišnje praznike veliki broj ljubitelja zimskih sportova posjetiće ovu planinu, dočekati ulazak u 2019. godinu, uživati u čarima skijanja, sankanja, vožnje motornim saonicama, ali i zimskoj čaroliji bisera među planinama.

Izvor:oslobođenje.ba

Related posts