Vlada USK: Utvrđen nacrt strategije prema mladima

Vlada USK održala je 47 redovnu sjednicu. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja utvrđen je nacrt strategije prema mladima USK za period 2016-2030. godine.

Donesena je i odluka o visini sredstava za potrebe troškova vođenja postupka osnivanja srednje škole od faze podnošenja zahtjeva do okončanja postupka po zahtjevu, te pokrenute procedure imenovanja stalnih upravnih odbora u predškolskim ustanovama u Kantonu. Prijedlog Zakona o studentskom standardu povučen je na doradu.

Zaustaviti trend odlaska mladih

Kako bi se zaustavio negativni trend odlaska mladih iz BiH Vlada USK utvrdila je na današnjoj sjednici nacrt strategije prema mladima u periodu 2016-2030. godina. Inače ovaj strateški dokument polazna je osnova za izradu akcionih planova, koji su uslov pri apliciranju projekata kod međunarodnih i drugih fondova.

Također je zaduženo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike da kontroliše i vrši monitoring trošenja sredstava koja su u ovoj i prošloj godini dobijena sa federalnog nivoa za zapošljavanje mladih, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i ova sredstva u punom iznosu utrošila u te namjene

U ovom prvom akcionom planu koji se odnosi na četverogodišnji period ministarstva, a najviše Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike moraju pripremiti programe kojima će se u tom periodu u budžetu Kantona obezbjediti značajnija sredstva za rješavanje ove problematike. Nacrt strategije je upućen u skupštinsku proceduru. Zakon o studentskom standardu povučen je na doradu. Tokom sjednice pokrenute su procedure imanovanja stalnih upravnih odbora u predškolskim ustanovama USK, te je donesena i odluka o visini sredstava za potrebe troškova vođenja postupka osnivanja srednje škole.

rtvusk.ba

Related posts