Vlada USK-a u potpunosti posvećena evropskom putu BiH

U okviru IPA 2012 Twinning projekta „Jačanje provedbe zakona“, a koji se odnosi na unapređenje policijske službe, jačanje suradnje, koordinacije i efikasnosti agencija za provedbu zakona u BiH u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, Tim za provedbu projekta, u cilju sagledavanja cjelokupne situacije, održao je radni sastanak u Bihaću, krajem prošle sedmice.

Ovaj projekat je započeo u septembru i njegovu implementaciju predvodi Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj Republike Austrije u suradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Slovenije i Republike Hrvatske, a glavni korisnici ovog projekta su agencije za provedbu zakona u BiH koje predstavlja Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na sastanku u Bihaću, u prostorijama MUP-a USK prisutni su bili: predstavnici MUP-a USK, Slavko Koroš, zamjenik direktora Uprave kriminalističke policije MUP-a Slovenije, Robert Lalič, načelnik Centra za analitičku podršku MUP-a Slovenije, Tomaž Golob, načelnik odjela za krim-obavještajne poslove MUP-a Slovenije, Dušan Kerin, dugoročni ekspert za komponentu 4, i Alma Hadžihusejnović asistent za komponentu 4.Ministar MUP-a USK, Ervin Bibanović ovom je prigodom naglasio da Vlada USK-a u potpunosti posvećeni evropskom putu BiH.

-Svjesni smo činjenice da jedan od bitnih projekata na putu u članstvo EU jeste i jačanje kapaciteta ministarstva unutrašnjih poslova u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma. S tim u vezi, ovih dana aktivno radimo na promjeni i poboljšanju zakonske legislative, jačanju i obuci ljudskih resursa kao i poboljšanju materijalno tehničke opremljenosti naših pripadnika. Moj je stav da samo od zadovoljnog policijskog službenika, koji je opremljen i obučen, i koji radi u kvalitetnom okruženju možemo očekivati dobre rezultate i uspješnost u prevladavanju izazova koji su pred nama, kazao je ministar MUP-a USK.

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike

Dženis Šabulić, ministar zdravstva i socijalne politike posjetio je Dom zdravlja u Bosanskoj Krupi te da upravom, ljekarima i medicinskim osobljem razgovarao o uvjetima rada u ovoj zdravstvenoj sutanovi.
Ovom Domu zdravlja hitno treba pomoć kako bi rekonstruisali dijelove objekta kako bi i osoblje ali i pacijenti imali uvjete koji zadovoljavaju standarde. Također, nužna im je i pomoć u obnovi dotrajalog voznog parka, kaže ministar Šabulić.

Ministarstvo pravosuđa i uprave

Dr. sci. Nikola Findrik, ministar pravosuđa i uprave u Vladi Unsko-sanskog kantona posjetio je Općinski sud u Cazinu gdje je sa Mirsadom Hairlahovićem, predsjednikom Suda razgovarao o aktivnosti na uspostavi međusobne suradnje u realizaciji projekata, koja su značajna za rad i funkcionisanje Općinskog suda.

Osnovni problem ovog Suda je radni prostor, koji ne zadovoljava potrebe te da bi se i unaprijedili uslova rada sudija ali i stekli uvjeti za povećanje broja nosilaca pravosudnih funkcija, nužno je iznaći mogućnost proširenja radnog prostora, informisali su u Cazinu ministra Findrika.

Related posts