Imperativ premijera Huseina Rošića da rad Vlade za koju je konstatovao da je „ u postojećim turbulentnim političkim aktivnostima uspjela odraditi veliki dio posla“ pati od značajne mjere prolupanosti , a svijest da će javnost prihvatiti njegovu tezu računa da su građani u Krajini prolupali.

Kobni manjak poštovanja prema stanovnicima Unsko-sanskog kantona,a bezrezervna stranačka slizanost sa par svojih mentora načino je od rumenog premijera porcelansku figuru koja automatski slaže dekadentne frazetine o „uspjesima“ .

Naprije konstatacija „ postojeća turbulentna vremena“ u stvari su period od dvije godine Rošićevog trošenja ministara kako bi on u svim mogućim rubikovskim kombinacijama ostao na čelu Vlade.

 

Fraza „veliki dio posla“ ne znači ništa, osim što krajiški premijer smatra da sve građane može posaditi na jedan veliki psihijatrijski kauč i pričati nam o svojoj misiji,a bez njega bi Kanton, je li,  bio „ u …cu“.

On , pogotovo smatrajući se izuzetno inteligentnim i naočitim muškarcem, a ne običnom stranačkom relikvijom sa tijelom, krvotokom i mozgom, koja se nakon 15 godina karijerističkog alpinizima, metaforički, kroz crijevnu floru svojih stranačkih prvaka, malo-malo pa pred kamerama širi politički šund i zavodljivo blebeće o rezultatima koje je postigla Vlada na čelu sa njim.

Rezultata nema

Kad smo kod rezultata, rezulta nema.
To znači da kad Rošić priča o rezultatima priča o –ništa.
Trebamo li gubiti vrijeme na ništa?!

Rezultata, dakle nema , osim ako ih on ne mjeri brojem održanih sjednica, putovanja, radnih sastanaka, potrošenih dnevnica…Rošića se , npr. kad vam se god prohtjelo moglo sresti u Sarajevu, barem jednom sedmično, ali ko smo mi da provjeravamo i kritikujemo njegovo ispijanje kahvi u radnom vremenu na Marin –Dvoru u Al Šidijevim kafićima. Sve se to piše u radnu knjižicu.
No, realnost ne neumoljiva prema njemu i njegovim ministrima.
Rošić je svjestan odlaska mladih i cijelih porodica sa USK,a Vlada čini sve što je u njenoj moći kako bi popravila stanje.
Tako je izvalio, rumeni krajiški “mesija” i sam sebe negirao.

Malo ko to tako uspješno čini kao aktuelni premijer. Samir Sedić, „lutalica“ po resorima (ovisno o  digitalnom  usmjeravanju od  Mehmeda Mahmića) kazao je kako je „turizam obećavajuća grana privrede u USK…“.
Ma nemoj mi reći !?
Rasima Bobić, eksministrica u ulozi , nezamjenljivog ministra poljoprivrede i viteza za posebne zadatke Dragana Polimanca, kazal je da se stanje u ovom resoru popravlja. Kako,na osnovu čega, gdje su pokazatelji, gdje su stavovi ljudi iz agrara…?! Ne, kada se Bobića odluči za crni humor, nema potrebe da se bilo ko miješa „ u program“.

Ključne riječi

Najviši ministar u Vladi Muhamed Ramić koji ima problema sa tajmingom, dnevnicama i putovanjima, kao svoj najveći uspjeh pohvalio se besplatnim udžbenicima za prvačiće.
Kao da ih je lično on iz svog džepa kupio.
I po čemu je, onda, poznat „Rošićev“ kanton.
Ako ukucate slijedeće ključne riječi na „Gospodinu Googleu“ samo će vam se kazati. Evo ih, pa sam i zaljučite…

Nezaposlenost od 56,18 posto, odlazak mladih, najviše iz Krajine , katatrofalni menadžment Kantonalne bolnice, slučaj Nikolina Balaban, slučaj esencijalna lista, manje od 400 upisanih brucoša na Univerzitetu u Bihaću, štrajk ljekara, rang lista Univerziteta u Bihać, nezakoniti prijemi asistenata ujedno i ministara u Vladi USK, namješteni konkursi na Univerzitetu u Bihaću, slučaj Katolički školski centar, slučaj DI Sanica i Hamdo group, slučaj Jusuf Arifagić, slučaj „Maline“, slučaj primanja savjetnika ,slučaj NK „Jedinstvo“, slučaj gradonačelnici/načelnici USK protiv Rošića, „rat“ Rošića i Novalića…