Vješti manipulatori legalno pljačkaju naivne: Ostala bez 800 eura dok je očarano slušala proročicu

U Crnoj Gori uhvaćene dvije djevojke iz Sarajeva jer su turistima i mještanima, gatajući u dlan i karte, uzimale novac. U vremenu krize, besparice i općeg beznađa, građani se hvataju za posljednju slamku spasa. I bilo šta da se pojavi, oni vjeruju u to, kaže sociolog Vukadinović

Dvije “proročice“ iz Sarajeva, Nadia Omerović (27) i Andželina Seferović nedavno su uhapšene u Crnoj Gori jer su turistima i mještanima, gatajući u dlan i karte, uzimale novac. Na tu priču su uhvatile i lakovjernu S.B. iz Budve, kojoj su iz kuće ukrale 800 eura.

„Muškarac u bijelom“

Seferović, inače rođena u Rimu, prije nekoliko godina došla je u Sarajevo gdje je upoznala Nadiu. Razradile su plan kako lako doći do novca, te su odlučile za vrijeme ljetne sezone otići u Budvu. Vješte manipulatorke tamo su za kratko vrijeme uspjele prevariti veći broj osoba. Nadia se predstavljala kao vidovnjakinja i brzo je uspijevala da opčini klijente, govoreći im ono što žele da čuju, dok je Andželina za to vrijeme pokušavala da ih opljačka.

U njihove “proročke vještine” povjerovala je jedna mještanka iz Budve koja ih je pustila u kuću. Nadia joj je “otvorila karte” i S.B. je ispričala šta je u budućnosti očekuje, dok je Andželina vrebala trenutak nepažnje očarane domaćice. Dok je Budvanka netremice slušala šta joj gatara priča, Andželina je prerovila kuću i u jednoj ladici pronašla je 800 eura. Nakon toga ubrzo su otišle iz kuće, a kada je otkrila da je prevarena, S.B. je sve prijavila policiji.

Naša zemlja može se ”pohvaliti” velikim broj raznih tarot-majstora i onih koji proriču sudbine, od Azire s kašikama do vidovitih Džemila, Milana, Senadi, Milica i ostalih. Iako zvaničnih podataka o broju ovakvih prevaranata u BiH nema, prema nekim nezvaničnim procjenama njih je oko 300, od čega veći broj radi na području Federacije.

-U vremenu krize, besparice i općeg beznađa, te u sukobu s raznim nedaćama, građani se hvataju za posljednju slamku spasa. I bilo šta da se pojavi, oni vjeruju u to. Danas je mnogo lakovjernih koji nasjedaju na razna obećanja, a još je više prevaranata koji na tuđoj nesreći pokušavaju profitirati. Sigurno da čovjeku problem neće riješiti ništa što se zasniva na ezoteriji, čudesima, nebesima, na nečemu što je nestvarno. Naprotiv, ako uđe u kandže manipulatora i prevaranata, oni manipuliraju njegovom psihom, pa kada uoči prevaru, bit će mu još teže, tako da sebi onda dodaje još jedan problem. Tada gubi i posljednju nadu da će taj problem riješiti – kaže sociolog Srđan Vukadinović. On tvrdi da se svaki problem, ma kakav bio, treba racionalno riješiti kroz život.

Vračanje, gatanje i proricanje sudbine ne tretira se isto u oba entiteta. Zakonom o javnom redu i miru u RS-u ovo se vodi kao prekršaj i novčano je kažnjivo dok u Zakonu o javnom redu i miru FBiH ne postoji član kojim se ovakva djela navode kao prekršajna.

Mada se proricanje sudbine i slične obmane građana radi uzimanja novca može podvesti pod krivično djelo prevare. Stručnjaci tvrde da ovakav oblik ipak treba malo preciznije odrediti. Bitno je napomenuti da, prema klasifikaciji zanimanja koje je Vlada FBiH donijela još 2004. godine, postoje poslovi “proroka sreće i budućnosti, gatanje iz dlana’’, što mnogi i koriste kako bi na legalan način naivnim građanima izvlačili novac.

Vračare, gatare i razni tarot-majstori osobe su koje izvanredno poznaju ljudsku psihu, znaju prepoznati povrijeđene koji su im spremni povjerovati da se mogu spasiti preko noći. Prema Vukadinovićevim riječima, takve osobe imaju svoje ciljne grupe.

– Oni ne mogu svima manipulirati. Mnogi to ‘provale’, ali postoje usamljene osobe, one koje nemaju direktnu komunikaciju, koje životare, boluju od PTSP-a i onda one u trenutku vide slamku spasa. To je osnovni segment njihovog rada, kako manipulirati čovjekom – kaže Vukadinović, naglašavajući da na ovakve prevarante ne nasjedaju osobe koje su zadovoljne životom.

-Prije nekih desetak godina iz znatiželje sam otišla s prijateljicom kod izvjesne proročice Anđelike, čiji smo broj našle u oglasu u jednim sarajevskim novinama. Bila je niska, egocentrična žena, dugi crveni nokti, jaka šminka… Za 20 maraka gledala nam je u karte i meni je kao vidjela da mi ne ide baš na fakultetu, da mi se “crna djevojka” miješa u vezu s tadašnjim momkom, te da ću se udati za nekoga u bijelom mantilu. Nešto slično je ispričala i mojoj prijateljici. Suvišno je reći da sve to nije imalo veze s mozgom − priča nam jedna Sarajka, kojoj je to bio jedini susret s proročicom.

Iako se ova žena nije dala prevariti, veliki je broj onih koji su u stanju i posljednju marku potrošiti na razne vidovnjake koji im za pozamašne sume nude amajlije i zapise za “spas” i skidanje crne magije, pa čak i za liječenje nekih teških bolesti.

Reklame u medijima

Oni koji se bave ovom vrstom biznisa svoje “vještine” uglavnom reklamiraju po oglasima, internetu, novinama, ali i na televiziji, a u posljednje vrijeme i na društvenim mrežama, posebno na Facebooku. Neki od njih čak “liječe i na daljinu”, a klijenti su im stari, mladi, tinejdžeri, žene, siromašni, bogati… Jedna vidovnjakinja iz Sarajeva pohvalila nam se čak da je pomagala i rješavala probleme mnogim uglednim osobama iz BiH i regije, među kojima su i osobe iz javnog života. Najviše joj se, kaže, obraćaju pjevačice i muzičari. O kome se tačno radi, nije željela otkriti tvrdeći da joj to “moral i poslovni kodeks” ne dozvoljavaju.

-Prije nekoliko godina jedna proročica nam je došla na posao, ubjeđujući nas da nam je zgrada ‘na podzemnim vodama i cijevima’, da nam prijete razne bolesti i da nam jedino ona može pomoći svojom ‘magičnom vodicom’. Jednu kolegicu čak je premuntala da joj gleda u dlan i za deset maraka joj je vidjela da će je udariti tramvaj, što je ova i povjerovala. Srećom, živa je i dan-danas, a tramvaj je nikad nije udario − priča nam M.Đ. iz Sarajeva.

Pojedine proročice tako su razradile posao da imaju čitav tim koji radi za njih. Oni upućeniji pojašnjavaju da za njih rade i agenti koji imaju zadatak sve ispitati o klijentu koji je zatražio uslugu, pa se iz tog razloga kod pojedinih na termin čeka čak i po mjesec.

Nadalje pojašnjavaju da ti agenti vidovnjaku prenose sve informacije koje su saznali o tom klijentu i kasnije taj vidovnjak uz malo primijenjene psihilogije izvlači gomilu para od klijenta, kojeg naruči opet za tri mjeseca ubjeđujući ga da mu mora skidati crnu magiju i slično.

Kazne od 500 do 12.000 KM

U prvih šest mjeseci ove godine u RS-u evidentirana su tri ovakva prekršaja iz oblasti remećenja javnog reda i mira. Policajci iz Prijedora uručili su prekršajni nalog jednoj osobi zbog proricanja sudbine gledanjem u dlan.

-Na području PS Modriča podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv jedne osobe zbog vračanja i proricanja sudbine maloljetnoj osobi, dok je na području PS Čelinac podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv dvije osobe zbog vračanja i obmanjivanja građana − kažu u MUP-u RS.

Novčane kazne za ove prekršaje kreću se od 500 do 1.500, ili ako je riječ o privrednom društvu ili drugom pravnom licu, od 4.000 do 12.000, a odgovorna osoba u privrednom društvu i drugom pravnom licu kaznit će se za prekršaje od 600 do 1.600 KM.

Meki Torabbi

Za Mekija Torrabija, koji se predstavlja iscjeliteljem, mnogi kažu da je prevarant svih prevaranata. Tokom 2010. godine dolazio je i u Sarajevo, gdje je nekoliko noći u Zetri imao svoje seanse, tokom kojih je liječio dodirom. Ulaznica je koštala marku, a mnogi su kupovali i “Torabijevu iscjeliteljsku vodu”. Liječio je također i preko slike. I dan-danas on živi u Mekki i bavi se istim iscjeliteljskim poslom.

Penzionerku prevarila za 2.500 eura

Bugarska državljanka prevarila je magijskim obredima jednu penzionerku iz Varvarina za 2.500 eura, a sumnja se da ona nije jedina njena žrtva. Bugarska vračara uhapšena je prošle godine i jedno vrijeme je bila u pritvoru.

Dvije žene prevarila za 8.000 eura

Mađarica (34), koja se predstavljala kao istjerivačica duhova, prevarila je u Austriji najmanje dvije naivne žene, od kojih je izvukla više od 8.000 eura. Ona je tvrdila da ima egzorcističke moći, i vlasnicu jednog restorana u Gracu uspjela je da ubijediti da će obred istjerivanja duhova dovesti do procvata posla njenog lokala. Naivna žena i povjerovala joj je do te mjere da joj je “duhove istjerivala i iz tijela”. Za te usluge dala joj je 5.900 eura. Na sličan je način, za 2.200 eura, još jednoj ženi iz Graca iz stana “istjerivala duha njenog pokojnog supruga”.

(Z. Đ./Faktor.ba)

Related posts