Vjera, molitva i radost: Veliki islamski blagdan obilježava se širom BiH i regije

Bajram-namaz je jutros klanjan u džamijama i mesdžidima širom Bosne i Hercegovine i regije. Hiljade muslimana obavilo je svoju vjersku dužnost na samom početku jednog od najradosnijih blagdana – Kurban-bajrama.

U Čaršijskoj džamiji u Zenici danas je održana centralna manifestacija povodom Kurban bajrama, a bajram-namaz klanjalo je više od hiljadu vjernika.

Harem Čaršijske džamije u Zenici bio je mali da primi sve vjernike zbog čega se klanjalo i na prostoru spomen-obilježja Kameni spavač.

Vrijeme između sabah-namaza i bajram-namaza bilo je ispunjeno predavanjem kojeg je održao imam Enes ef. Beganović, dok je bajramski hudbu održao muftija zenički Ejub ef. Dautović.

Tom prilikom Dautović je kazao kako se trebamo prisjetiti bosanskih sinova koji au poginuli na Allahovom putu.

“Trebamo stalno širiti dobra djela i druge podsticsti na to. Islam nas uči na pobožnost i pokornost Uzvišenom Allahu i na ovom i budućem svjetu. Da bismo shvatili značaj kurbana Allah nas podučava da je vjerovanje i činjenje dobrih djela cilj našeg života, a kurban potvrda pobožnosti i pokornosti Allahu”, kazao je Dautović.

On je dodao da primjer Ibrahima a.s. i njegovog sina Ismaila a.s. su najveća poruka i pouka čovječanstvu u smislu pokornosti Allahu.

“Islam nas uči da su dani Kurban-bajrama dani žrtve radosti i pojačane komunikacije sa drugim i drugačijim. Naši kurbani u sebi sadrže pokornost kojom se približavamo Allahu i zahvaljujemo na blagodatima bajramskih dana”, dodao je Dautović.

Nakon klanjanja Bajram-namaza uslijedilo je čestitanje i klanje dva kurbana, a Zeničani su svoje druženje nastavili u centru grada uz bajramsku kafu.

Tuzla
Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog jutros je u prisustvu velikog broja vjernika održana u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao pomoćnik muftije tuzlanskog Sead efendija Seljubac, dok je prigodan bajramski vaz održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli hafiz Ahmed efendija Huskanović.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, ef. Seljubac je kazao da je Bajram prilika svim vjernicima da pokažu svoju bratsku i komšijsku ljubav i pažnju te lakoću življenja s drugim i drugačijim.

“Dužnost nam je žrtvovati sebične želje i potrebe te razuvidjeti želje i potrebe drugih. Dužnost nam je i zajednici se posvetiti, učiniti sve što možemo da ona bude složnija, čvršća, humanija i osjetljivija za najtananije potrebe svakog svog člana. Čuvajmo živote, imetke i čast jedni drugima. Učimo svoju djecu da se međusobno paze, poštuju i čuvaju jedni druge. Budimo strpljivi, budni i mirni i bdijmo na granicama kako nam Allah zapovjeda”, istakao je ef. Seljubac.

Uz tradicionalne riječi Bajram šerif mubarek olsun pomoćnik muftije tuzlanskog čestitao je Kurban-bajram svim muslimanima i muslimankama.

Brojni vjernici jutros su ispunili i ostale tuzlanske džamije, a ekipa portala Klix.ba posjetila je džamiju Behram-begove medrese u kojoj je bajram-namaz perdvodio direktor te obrazovne ustanove Ahmed ef. Hatunić.

Foča

Brojni vjernici okupili su se jutros u Carevoj džamiji u Foči gdje je održana centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva goraždanskog. Bajram namaz predvodio je Remzija efendija Pitić a radost prvog dana Kurban bajrama podjelili su brojni Fočaci, koji su željeli uputiti dovu upravo sa najljepšeg mjesta u Foči, gdje se nalazi centralna fočanska džamija.

Učinili su to brojni povratnici u ovaj grad ne skrivajući radost zbog obnove džamije koju je prije nekoliko stoljeća dao sagraditi Sultan Bajazid drugi i koja je ovog Bajrama ponovo otvorila vrata svojim vjernicima.

Danima prije Fočaci su se radovali ovom Bajramu. Povratnici su zajedno sa fočanskim imamima i jedinim odbornikom u SO Foča Izetom Spahićem obavili sve pripreme za najradosniji dan a detaljno su očistili i ogradili mjesno groblje i harem u centru Foče.

Na ovaj su način, poželjeli dobrodošlicu svim Bošnjacima koji su odlučili Bajram namaz klanjati u obnovljenoj fočanskoj ljepotici. Nakon namaza u Foči je organizovano i druženje uz tradicionalnu baklavu.

klix.ba

Related posts