Visoke i do šest metara: U avliji Dževada Hamzića u Kaknju rastu banane

Kada bi naša jesen bila ljeto, one bi mogle sazreti, a svakako se beru kada narastu i budu zelene, pa u hladnjačama, dok dođu do nas, one postepeno dozrijevaju, priča Hamzić.

Da je moguće i kod nas uzgajati banane, dokazuje Dževad Hamzić iz Kaknja, a sadnice rado poklanja svima koji za to pokažu interes. Maksuz su, kaže, dolazili iz Bihaća i drugih dijelova BiH da otkupe sadnice ove egzotične voćke.

– Kod mene u bašti banane su narasle i do šest metara, prije dvije godine na jednoj „ruci“ imao sam oko 260 banana, ali, nažalost, one se ne mogu brati jer naša klima ne dozvoljava da sazriju i budu za branje i konzumaciju – priča Hamzić za Faktor.

Kaže da je većinu svog radnog vijeka proveo na moru, te da ni od Umaga do Dubrovnika banane ne mogu „iznijeti“ plod, jer nedostaje više toplijih dana.

– Kada bi naša jesen bila ljeto, one bi mogle sazreti, a svakako se beru kada narastu i budu zelene, pa u hladnjačama, dok dođu do nas, one postepeno dozrijevaju – naglašava.

Prvu sadnicu je, kaže, dobio prije osam godina, ali se banana kao korov vrlo brzo razmnožava.

– Raspitivao sam se kod agronoma na internetu kako se stručno odstranjuje i to mi je uspjelo, sad je razmnožavam, podijelim i prodam dalje. Dođu ljudi da se fotografiraju pored banana, neobično im je i lijepo vidjeti kao u nekoj egzotičnoj zemlji – pojašnjava Hamzić.

Iako se ove banane koje Dževad tako brižno uzgaja ne mogu brati, ističe, da mu je zadovoljstvo gledati njihove lijepe listove duge i do 2,5 metara, a široke pola metra, te male banane koje vire i ukrašavaju stabljike.

– Sadnice mojih banana nalaze se i ispred zgrade Općine Kakanj, ali i u zgradi, a želja mi je, ako budem živ i zdrav, da ih rasadimo na kružnim tokovima u gradu – zaključuje Hamzić.

(E. Hadžimejlić/Faktor.ba)

Related posts