VIJEĆE RODITELJA OŠ CAZIN 1: Žalosno je da načelnik Općine nije izašao pred djecu i dao im podršku

Danas je u Cazinu u organizaciji Vijeća roditelja Osnovne škole “Cazin 1” održana mirna šetnja povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, ali i pitanja Osnovne škole Cazin 1, kako bi se ubrzao početak izgradnje, gdje procedura traje nekoliko godina, a uslovi u školi su katastrofalni te su na granici sigurnosti za boravak u istoj.

Na glavnom Trgu Alije Izetbegovića okupilo se nekoliko stotina učenika i roditelja, s parolama “Želimo novu školu”, “Poštujte naša prava”, “Želimo sigurnost”.

Podsjećamo, Osnovna škola “Cazin 1” je u nadležnosti Vlade Unsko sanskog kantona, ali izgradnja ne može započeti jer općina Cazin još nije izdala građevinsku dozvolu, jer po njima, projektna dokumentacija nije bila kompletirana, a po zadnjim informacijama kojima raspolažemo, nedostaju još određeni detalji koji bi se uskoro trebali upotpuniti.

Nakon današnjeg protesta, predsjednik Vijeća roditelja Osnovne škole “Cazin 1” Saša Kapić na službenoj Facebook grupi dao je kratko saopćenje.

– “Žalosno je da naš načelnik nije izašao pred djecu kao podrška već se oglušio na njihov vapaj i vapaj roditelja koji samo žele ljudske uslove u školi za svoju djecu i svu buduću djecu ovog grada i općine. To je najmanje što smo očekivali”.

Prije otprilike mjesec dana Vijeće roditelja je imalo sastanak s općinskim načelnikom koji je ponudio novu lokaciju za izgradnju škole, te financijsku podršku od 400.000 KM. Nova lokacija koja je predložena za izgradnju škole je iznad stadiona FK “Krajina”, a s kojom se Vlada USK, roditelji i Vijeće roditelja nisu složili.

F.H/Cazin.NET

Related posts