Vijeće muftija IZ-a: Klađenje s pozicija islamskog prava smatra se zabranjenim

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića jučer je održana redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH. Sjednici su prisustvovale muftije koji su članovi Vijeća, osim predsjednika Mešihata, te članovi Rijaseta.

Vijeće je usvojilo Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2016. godinu, Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Rijaseta za 2016. godinu. Na sjednici je razmatran i prihvaćen Nacrt pravilnika o organizaciji i radu muftijstava IZ-a u BiH i Nacrt pravilnika o organiziranju IZ-a u dijaspori koji su upućeni u daljnju proceduru.

Vijeće je razmatralo i prihvatilo Nacrt statuta Media-centra dajući podršku procesu jačanja medijskih kapaciteta IZ-a u BiH uz racionalizaciju postojećih potencijala. Na sjednici su razmatrane i uz određene prijedloge prihvaćene brojne druge odluke o kojima je Vijeće muftija nadležno odlučivati.

Muftije su pohvalile rezultate rada komisije Vijeća zadužene za analizu ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma. Jednoglasno je prihvaćen tekst Analize koja predstavlja kritički pregled radikalne ideologije strane tradicionalnom islamskom učenju. Analiza jasno pokazuje zloupotrebu tradicionalnih islamskih koncepata i bit će štampana i predstavljena imamima i široj bh. javnosti. Ovo je samo jedna od mjera koje IZ u BiH poduzima kako bi se suprotstavila nasilnom ekstremizmu i zloupotrebi islama.

Također je prihvaćen i Plan aktivnosti Vijeća muftija i uputa nadležnim organima i ustanovama Zajednice u vezi s integriranjem grupa i pojedinaca koji djeluju izvan institucija IZ-a, a koje imaju za cilj konstantno praćenje i prevenciju pojavljivanja skupina koje razjedinjuju muslimane i koje promoviraju tradicionalnom islamskom učenju strana tumačenja islama.

Prijedlog šerijatskog stava o kladionicama i igrama na sreću je također bio na dnevnom redu sjednice, a članovi Vijeća su jednoglasno usvojili zaključke kojima se klađenje s pozicija islamskog prava smatra zabranjenim, a muslimani trebaju učiniti sve kako bi ovu pošast u svom društvu iskorijenili.

Razmatrani su i prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijom vakufske imovine. Vijeće je posebno pohvalilo odlučnost članova IZ-a da ustraju u uvakufljenju novih dobara. Reisu-l-ulema je pozvao muslimane da svoje hajrate trajno zaštite kroz instituciju uvakufljenja. Posebno je pohvaljena spremnost džemata u dijaspori da uvakufljuju svoju imovinu kroz procedure IZ-a u BiH kao što su to uradili Islamska zajednica Bošnjaka kantona Argau u Švicarskoj i džemat Kevser u gradu Tulln u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji.

Na sjednici je utvrđen nisab za mjesec redžep, ša'ban i ramazan i to u iznosu od 6.531 KM te visina sadekatu-l-fitra za ramazan 1438/2017. u iznosu identičnom kao i prošle godine (20, 10 ili 7 KM za područje BiH).

fena

Related posts