Vidović: Žao mi je što Međunarodni sud nije uspostavio vezu između Karadžića i Beograda

Vidović ističe kako je prvostepena presuda ratnom zločincu danas u najvećem dijelu potvrđena, odnosno da je u neznatnom dijelu prihvaćena žalba odbrane u pogledu činjeničnog stanja. Kako kaže, kada je riječ o žalbi tužioca, ona je potvrđena u pogledu odluke o kazni.

“Smatram da je jako značajno i važno da je Karadžić dobio doživotnu kaznu zatvora zbog toga jer nema mogućnost da nakon odsluženog dijela kazne traži puštanje zbog dobrog vladanja. Što se tiče drugih nalaza suda, nisam zadovoljna činjenicom što nisu uspostavili vezu Karadžića sa Beogradom. To je nešto što me kao nekoga ko je dugo radio na tome čini nezadovoljnom”, rekla je Vidović.

Ona podsjeća da tužitelj u ovom predmetu nije uspio dokazati genocid u šest bh. općina što je velika šteta, ali da je generalno današnja presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću historijska. Vidović smo pitali i da li žrtve mogu biti zadovoljne današnjom presudom.

Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

“Mogu biti zadovoljne. To je očekivana presuda. Niti je Međunarodni sud pravde išao dalje u pogledu genocida u Srebrenici niti su takve bile ranije sudske odluke. Međutim, mogu biti zadovoljne jer Karadžić je osuđen za zločine protiv čovječnosti u svim područjima za koje je optužen. Suštinski je mala razlika između zločina protiv čovječnosti i genocida. Dobio je i doživotni zatvor. To je poruka budućim generacijama političara da budu oprezni pri donošenju odluke o ratu i načinu ratovanja”, kazala je Vidović.

Isti sat kada je ratnom zločincu izrečena presuda počele su stizati reakcije političara iz manjeg bh. entiteta kojim se negira presuda. Mediji iz RS-a čak su tvrdili kako je odluka donesena “preglasavanjem”. Vidović nam je u ovom kontekstu kazala da se pita kakvi su to ljudi uopće.

“Pa ne mogu očigledne činjenice i koje su se desile pred njihovim očima osporavati. Ne razumijem te političare. Njihove reakcije su štetne po njih same. Time pokazuju ko su i kakvi su, odnosno da su stava kako treba slaviti radnje koje su počinili ratni zločinci. To je najteža posljedica, ne ni po žrtve i međunarodnu zajednicu, već po sam srpski narod koji u velikoj većini nije uopće takav”, rekla je Vidović.

Oštro se usprotivila tvrdnjama političara iz reda srpskog naroda kako je međunarodni sud ustanovljen da bi doveo do pomiranja.

“To nije tačno. Sud je ustanovljena da bi doveo pravdi ratne zločince i on je ostvario svoju funkciju”, kazala je Vidović.

Istakla je kako presuda Karadžiću nije donesena nikakvim “preglasavanjem” već normalnim sudskim odlučivanjem u kojem svaki sudija ima pravo glasa. Kako kaže, dvojica od pet sudija bili su za to da se odluka o pogledu kazne potvrdi.

“Kako shvatam, u pogledu krivnje nijedan nije bio protiv. Da li će dobiti 40 godina ili doživotnu… Doživotna ima značaja, ali to i nije toliko različit stav sudija u pogledu odluke o krivnji. Taj stav je bio jedinstven. Čak su neke sudije izdvajale mišljenje u pogledu okolnosti, a ostali članovi vijeću nisu se složili da treba biti osuđen za genocid i vezu sa Srbijom”, zaključila je Vidović.

Izvor: klix.ba

Related posts