Veliki rast turizma u BiH: Raznovrsnost ponude privlači sve više gostiju

U proteklim godinama pojedine privredne grane u BiH bilježe neznatan rast, ali turizam je jedna od oblasti u kojoj se bilježi značajan napredak.

Kako su za Fokus.ba istakli iz Turističke organizacije RS-a (TORS) tred porasta broja dolazaka i noćenja, kako domaćih, tako i stranih turista nastavio se i u 2016. godini.

“Svakako u skladu sa unapređenjem turističke ponude, očekivano je da se i u 2017. nastavi sa povećanjem brojki i samim razvojem turističke privrede“, navode iz TORS-a.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS-a, tokom 11 mjeseci 2016. godine, RS je posjetilo 298.327 turista, koji su ostvarili 689 061 noćenja, što je u odnosu na isti period 2015. godine više dolazaka za 10% i više noćenja za 7.7%.

“Kao i prethodnih godina najveću posjetu, pored domaćih turista bilјeže gosti iz regiona: Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, dok se od ostalih evropskih zemalјa ističu: Turska, Austrija, Italija, Nјemačka itd. Kada su u pitanju povećanja želimo istaći da je ove godine veliki broj turista iz pojedinih zemalјa zabilјežio povećanje broja noćenja preko 50%, što nas jako raduje. Neke od tih zemalјa su: Bugarska, Grčka, Holandija, Makedonija, Portugal, Turska, Kanada, SAD, Saudijska Arabija, Kina itd“, naglašavaju iz TORS-a.

Kako ističu, sve značajnije mjesto u na turističkoj mapi regije zauzimaju Banja Luka, Jahorina, Trebinje, Višegrad, Etno selo Stanišići, nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara, banjski centri na čelu sa Banjom Vrućicom, Kulašima, kao i festivali poput OK festa, Demofesta, Fresh Wave-a.

“Raznovrsnost ponude naših destinacija iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih i stranih gostiju. Svakako da će kvalitetnija ponuda i programi ovih destinacija i samih događaja značajno uticati na povećanje turističkih kretanja u RS-u“, zaključili su iz TORS-a.

Kada je riječ o Federaciji BiH, ovaj entitet je u proteklim godinama značajno povećao smještajne kapacitete. Povećan je i broj noćenja. Prema posljednjem izvještaju Federalnog zavoda za statistiku za novembar, u FBiH je bilo 78.368 noćenja turista, što je za 7.434 više nego u istom periodu prošle godine.

Related posts