Veliki pritisci u Srebrenici: Općinska izborna komisija obustavila svoj rad

Specijalci MUP-a RS iz Bijeljine od sinoć su ispred i u zgradi Općine Srebrenica gdje “čuvaju” izborni materijal. Iz Općinske izborne komisije Srebrenica ističu da su obustavili rad dok se ova situacija ne riješi.

Rezultati izbora u Srebrenici još nisu poznati. Ostalo je još nekoliko biračkih mjesta da se obradi, te da se saberu rezultati glasanja iz odsustva i putem pošte.

Općinska izborna komisija (OIK) Srebrenica je danas obustavila svoj rad, a razlog je kako je rekao predsjednik OIK-a Srebrenica Nermin Alivuković pritisak na članove komisije zbog kojeg komisija ne može adekvatno da radi svoj posao.

– Općinska izborna komisija je sinoć u 21 sat održala hitnu sjednicu na kojoj su prisutvovali svi članovi, a telefonskim putem je bila uključena članica Ljiljana Stevanović koja je odsutna. Okolnosti za sazivanje te hitne sjednice jeste da su jučer pripadnici za podršku CJB Bijeljina došli u prostorije Općine Srebrenica da čuvaju izborni materijal pod izgovorom da je određena količina izbornog materijala iznošena iz skupštinske sale gdje je smješten izborni materijal. Policija je još uvijek tu i čuva izborni materijal, a njihov kombi se nalazi ispred Općine, rekao je Nermin Alivuković, predsjednik Općinske izborne komisije u Srebrenici.

Pojašnjava da su iz skupštinske iznošene vreće sa glasovima sa nepotvrđenih mjesta i glasovi iz odsustva, što je izuzela Centralna izborna komisija.

– Ništa drugo nije izuzeto. Na te okolnosti ja kao predsjednik OIK-a Srebrenica sam saslušan jučer u policijskoj stanici Srebrenica, da bi oko 20 i 30 minuta sinoć na poziv iz policijske stanice Srebrenica naš član dobio informaciju da su pronađene određene vreće na koje se sumnja da u sebi sadrže izborni materijal, naveo je naš sagovornik.

Dodao je da su održali sjednicu i jednoglasno odlučili da je ovo direktan pritisak na rad Općinske izborne komisije, te da im se onemogućava neovisan rad.

-CIK je jučer donio zaključak po kojem se OIK-u Srebrenica dozvoljava otvaranje vreća i objedinjavanje rezultata koji još nisu objavljeni u preliminarnim rezulatima. Mi pod ovakvim uslovima i pritiskom nismo u mogućnosti da otvorimo te vreće i objedinimo rezultate te smo zatražili od CIK-a da u skladu sa svojim ovlaštenjima pomogne OIK-u Srebrenica da se prevaziđe ova situacija. U suprotnom, mi ćemo prestati sa svojim radom i tražiti od CIK-a da nas razriješi dužnosti . Mi ništa dalje nećemo raditi dok ne dobijemo odgovor od CIK-a, rekao je Nermin Alivuković, predsjednik OIK-a Srebrenica.

(A. M./Faktor.ba)

Related posts