Velika šansa za krajiške liječnike

Na poziv hrvatskog ministra zdravlja doc.dr. Dario Nakića u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj boravio je Dženis Šabulić, ministar zdravstva USK. Jednosatnom sastanku su prisustvovali i pomoćnica ministra dr. sc. Delfa Radić- Krišto, dr. med. i prof.dr. Dragan Primorac.

Tom prilikom ministar Nakić je izrazio zadovoljstvo dolaskom ministra Šabulića i iskazao želju za što intenzivnijom suradnjom. Posebno je istaknuo da je odnedavna omogućeno svim državljanima Republike Hrvatske od kojih je i veliki broj u USK da prema Pravilniku imaju mogućnost ulaska na Nacionalnu listu čekanja za organe, čime je napravljen veliki iskorak i za sve državaljane Republike Hrvatske koji žive izvan njenih granica. O značaju ove vijesti najbolje govori podatak da je Hrvatska u samom svjetskom vrhu prema broju presađenih jetara, bubrega i srca te da je Hrvatska država u kojoj se najkraće čeka na transplantaciju organa. Lista čekanja smanjena je za 37 posto u zadnjih pet godina te se tako na transplantaciju srca čeka se 70 dana, jetra oko 16 dana, a na presađivanje bubrega, nešto više, oko dvije godine. Ministri Nakić i Šabulić su razgovarali o modelu edukacije specijalizanata iz USK u vodećim klinikama Republike Hrvatske te o potpori razvoja zdravstva i infrastrukture Unsko-sanskog kantona. Naime, novim Pravilnikom se omogućuje da selektirani kandidati (specijalizanti) mogu proći cjelovitu specijaliziaciju u Republici Hrvatskoj sukladno pravilima koja vrijede za hrvatske specijalizante.

Time se otvorila mogućnost da mladi liječnici iz Unsko samskog kantona za potrebe svojih kantonalnih institucija prođu cijelovitu specijalizaciju te po potrebi subspecijaliziaciju u Republici Hrvatskoj što u konačnici rezultira licencom Europske Unije. Prof.dr. Primorac je pozvao ministra Šabulića i kolege iz Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić kao i kolege Univerziteta u Bihaću da se priključe radu jednog od najznačajnijih svvjetskih znanstvenih događaja tokom 2017. godine “Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine Dubrovnik, koji se održava u Dubrovniku od  19-24.6. 2017. Suorganizatori kongresa su vodeća američka bolnica Mayo Clinic, Američka Akademija za forenzičke znanosti, Penn State Sveučilište, George Washnington Sveučilište itd., a u radu skupa će sudjelovati petero dobitnika Nobelove nagrade. Glava tema kongresa je posvećena personaliziranoj medicini, potpuno novoj grani medicine koja će nedvojbeno obilježiti 22. stoljeće

Related posts