Velika Kladuša: Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama dobilo kuću

Velikokladuško Udruženje roditelja djece i mladih sa posebnim potrebama „I mi postojimo“ prije dvije godine pokrenulo je inicijativu za kupovinu kuće Udruženju.

Pored mjesta za okupljanje i druženje svojih štićenika, riješio bi se i problem službenih prostorija, jer se sadašnji rad i aktivnosti odvijaju u svega 18 kvadrata.

Na samom početku realizacije ove inicijative zaključen je Ugovor o desetogodišnjem korištenju kuće bez naknade sa Mehmedom i Šerifom Gračanin – koji su ubrzo Udruženju ponudili i mogućnost kupovine kuće. Iako je tržišna vrijednost kuće u naselju Zagrad procijenjena na 156 hiljada maraka, porodica Gračanin je kuću ponudila za 110 hiljada, uz mogućnost plaćanja na rate.

Zahvaljujući finansijskoj pomoći općine Velika Kladuša, nekoliko donatora i građana, uz vlastita sredstva prva rata za kuću je isplaćena. S obzirom da su nužni adaptacija i prilagođavanje unutrašnjosti kuće, krenule su aktivnosti pribavljana potrebnih finansijskih sredstva za tu namjenu.

Sa dva projekta „Mala kuća, velika sreća“ i „Ja bih bio učenik“ Udruženje je od Federalnih ministarstava rada i socijalne politike, te kulture i sporta dobilo odobrenje za finansiranje u iznosu oko 30 hiljada maraka. Zahvaljujući ovim sredstvima radovi na uređenju kuće i dvorišta već su počeli. Prema riječima Umije Pajazetović, predsjednice Udruženja, neophodno je prikupiti još 90 hiljada maraka za kompletno renoviranje.

Kupovinom ove kuće otvara se mogućnost da se pored edukacije i socijalizacije, u rad Udruženja uvedu i terapije, kao što je senzorna. Pored toga kuća osigurava mogućnost rada sa velikim brojem djece uz dolazak i njihovih roditelja.

(A. S./Faktor.ba)

Related posts