Velika Kladuša: Radovi kasne, građani gube strpljenje

Radovi na izgradnji kanalizacionog sistema koji se izvode na dijelu magistralnog puta M 4.2 u ulici Zuhdije Žalića i dijelu ulice Ive Marinkovića još nisu okončani.

Iako se radi o jednom od najznačajnijih investicionih projekata za lokalnu zajednicu, građani su već izgubili strpljenje iščekujući završetak radova i normaliziranje stanja.

Najviše su pogođeni višemjesečnim saobraćanjem po makadamskom kolovozu sa brojnim udubljenjima, koji za vrijeme kiše predstavljaju i dodatnu opasnost. Problema imaju i građani koji žive neposredno uz saobraćajnicu, a možda i najviše vlasnici poslovnih objekata kojima je ovakva situacija utjecala i na poslovanje. Kako ističu, poslovanje im se smanjilo za 50 do 80 posto, a neki su bili prisiljeni čak i na određeno vrijeme objekte zatvoriti.

Razlog ovih problema leži u činjenici, a koju je svojim aktom od kraja augusta potvrdilo i Javno poduzeće Ceste Federacije BiH da investitor, Općina Velika Kladuša i izvođač radova na izgradnji kolektora A i B za odvodnju otpadnih voda nisu ispoštovali trasu kojom je cjevovod za kanalizacionu mrežu trebao ići i za koju su Ceste Federacije BiH dalo saglasnost. Prema fotodokumentaciji njihovog predstavnika na terenu, utvrđeno je da je polaganje cjevovoda izvršeno u kolovozu magistralne ceste u suprotnosti sa odobrenim rješenjem, jer je odobreno polaganje na trotoaru.

Prema riječima Selima Kajtezovića, šefa Tima za implementaciju projekta vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda, Općina je dobila upozorenje od strane Cesta Federacije BiH da je došlo do kršenja njihove saglasnosti, te da će se sanacionim radovima odnosno asfaltiranju pristupiti nakon stabilizacija podloge odnosno terena. Prema njegovim riječima, asfaltiranje bi moglo početi naredne sedmice.

Dok se stanje ne normalizuje, građani koji žive i posluju u ulici Zuhdije Žalića najavljuju mogućnost i tužbi protiv izvođača radova i investitora, za naknadu nastale štete.- piše rtvusk.

Related posts